Kent Haberleri

Emekli maaşları için kod hatası uyarısı! Dikkat maaşınız kesilebilir!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emekli maaşları için kod hatası uyarısı geldi. Emekli olan kişinin 02 kodlu prim üzerinden prim ödemesinin yapılması gerekiyor, eğer söz konusu prim ödemesi 01 koddan yapılırsa, maaşı kesiliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle emekli olup çalışmaya devam eden pek çok kişi, SGK.ya yanlış kodla bildirilmesi sonucu maaş kesintisiyle karşı karşıya kaldı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre emekli maaşıyla geçinemeyen ve çalışmaya devam eden emekliler, yanlış koddan prim yatırıldığı zaman maaşlarının kesilmesiyle büyük mağduriyet yaşıyor.  Söz konusu bu durum, son dönemde artış gösteren bir sorun haline gelirken, uzmanlar emeklileri doğru kodla prim yatırma konusunda peş peşe uyarılar yapıyor. 

KOD HATASINA DİKKAT

Sözcü’den Okan Çalık imzalı habere göre çalışmaya başlayan emeklinin doğru bir kodla primi yatırılmışsa herhangi bir kesintiye gitmeyen SGK, emekli olan kişinin emekli maaşını ödemeyi sürdürüyor.

Bunun için SGK’nın iki tür kodlu prim yatırttığına dikkat edilmesi gerekiyor. 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden kayıt gerçekleştirilirse, bu kişinin çalışan olduğu anlamı taşıyor. 

Başka bir deyişle söz konusu bu kod, emekli olmayan çalışan anlamına geliyor. Ancak 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden girişinin yapılması durumunda, SGK bu primin yattığı kişinin emekli olduğunu anlıyor.

SORUMLULUĞU EMEKLİDE 


Bu sebeple emekli olan kişinin 02 kodlu prim üzerinden prim ödemesinin yapılması gerekli. Verilen detaylara göre eğer prim ödemesi 01 koddan yapılırsa, emekli maaşları kesiliyor. Söz konusu bu durum pek çok kişiyi mağdur etti.

Diğer bir taraftan uzmanların açıklamış olduğu rakamlara göre özellikle son dönemde, SGK’nın hayata geçirmiş olduğu söz konusu bu düzenlemeler sebebiyle maaşı kesilen emekli sayısında bir artış yaşanıyor.
Uzman isimler bu sebeple emeklileri doğru koddan prim yatırma konusunda sık sık uyarırken, bu sorumluluğun emeklilerde olduğunu da anımsatıyor. 

Ara ara primleri kontrol etmek amacıyla e-Devlet sistemi üzerinden bakması gereken emekliler, aksi durumda maaşlarından olduğunu bile anlamayabiliyor. Ayrıca yine konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, söz konusu bu durumun ilerleyen dönemde daha büyük problemlere yol açmaması için kontrolün şart olduğunu da kaydediyor.