Ekonomi

Emekli maaşları için yeni talep

Emekliler maaşlarından yapılan kesintilerin kaldırılmasını istiyor. Emekliler sağlık hizmetleri ve ilaç farklarının maaşlarını erittiği gerekçesiyle SUT kapsamından çıkmayı talep ediyor.Emeklilerin hem kendileri hem da bakmakla yükümlü oldukları yakınları için sağlıkta katkı payı ödediğine işaret eden Ergün, hastane ve eczane arasında mekik dokuyan emeklilerin aklında sürekli katkı payı kesintisinin olduğunu söyledi

 Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarını eriten katkı payı kesintisi uygulamasının kaldırılmasını istedi. Emeklilerin hem kendileri hem da bakmakla yükümlü oldukları yakınları için sağlıkta katkı payı ödediğine işaret eden Ergün, hastane ve eczane arasında mekik dokuyan emeklilerin aklında sürekli katkı payı kesintisinin olduğunu söyledi.

TÜED Başkanı Kazım Ergün, yüksek enflasyon karşısında emekli maaşlarının alım gücünün düştüğüne işaret ederek, kira bedelleri ile elektrik ve doğal gaza yapılan zamların emeklilerin geçim koşullarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.

Haki hazırda en düşük emekli aylığının asgari ücretin altında kaldığına vurgu yapan Ergün, düşük maaş alan emeklilerin ay sonunu getirmekte zorlandığını ifade etti.

TÜED Başkanı Kazım Ergün yaptığı açıklamada, geçinmekte zorlanan emeklilerin sağlık hizmetleri için ödedikleri katkı paylarının ilaç dahil yaptıkları ödemelerin 100- 150 lirayı bulduğunu özel hastanelere gidildiğinde ise bu rakamın 1000 -1500 lirayı bulduğunu dile getirdi.

Bu durum karşısında bazı emeklilerin sağlık sorunları olmasına rağmen hastanelere gitmek ve sağlık hizmeti alıp almamak konusunda tereddüde düştüğünü ileri süren Ergün, "Anayasamız, sağlık hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini güvence altına almasına rağmen, her yıl yeni yeni katkı payları ve ilave ücret artışlarına gidilmesi sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırdı" diye konuştu.

Ergün emeklilerin yıllarca ülkenin kalkınmasına hizmet ettiğini, ödedikleri primlerle sosyal güvenlik sistemine katkı sağladığını, gelinen noktada sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ilave bir pay ödememesi gerektiğini belirtti.  Ergün, yaşları ve sağlık durumları nedeniyle sağlık hizmetine ve ilaca ihtiyaç duyan emeklilerin bu hizmetten yararlanmak için kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için sıkça katkı payı ödediklerine dikkat çekti. Muayene katılım payı, ilave ücret ödemesi, reçete bedeli, ilaç fark ücreti gibi kesintilerin emekli aylıklarını azalttığını belirten Ergün, emeklilerin katkı payı ve ilave ücret ödeme gücü kalmadığını söyledi. Ergün, "Emekli aylıklarını eriten katkı payı uygulamasından vazgeçilmeli. Emekliler, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamından çıkartılmalıdır" diye konuştu.

Emekli maaş promosyonu alanlara müjde! Ek ödeme geliyor

Promosyon ücretleri daha fazla artar mı? Emekliler dikkat!

Emekli olacaklar dikkat! Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın