Ekonomi

Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Emekli maaşlarına haciz konulması mümkün mü, emekli maaşlarına hangi durumlarda kesinti uygulanır, emeklilikte hangi yaş düzenlemesi esas alınır, mahkumun emekli maaşını almak için emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorularının cevapları haberimizde... Emekli maaşlarına haciz konulması mümkün mü, emekli maaşlarına hangi durumlarda kesinti uygulanır, emeklilikte hangi yaş düzenlemesi esas alınır, mahkumun emekli maaşını almak için emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorularına yazar köşesinden kısa kısa ve net cevaplar verdi

Emeklilikle ilgili merak edilen soruların cevaplarını Posta gazetesi ekonomi yazarı Ekrem Sarısu, köşesinde değerlendiriyor. Emekli maaşlarına haciz konulması mümkün mü, emekli maaşlarına hangi durumlarda kesinti uygulanır, emeklilikte hangi yaş düzenlemesi esas alınır, mahkumun emekli maaşını almak için emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorularına yazar köşesinden kısa kısa ve net cevaplar verdi.

Yazara yöneltilen bir soruda, parasını PTT'den alan bir emeklinin eşi bankadan emekli maaşı teminat gösterilerek çekilen kredide geri ödemede yaşanan aksamalar nedeniyle maaşa bankaların haciz koyup koyamayacağını sordu. Yazar Sarısu söz konusu soruya, "Emekli maaşına hak sahibi muvafakatname (yazılı izin) vermediği sürece el konulamayacağını" sözleriyle cevap verdi. 

Yazar eğer maaşa bankalar tarafından haciz konulmuşsa kredi çeekn kişinin bankaya bu konuda izin verdiği anlaşılmalıdır dedi.

İşte detaylar...

 

Yazar Ekrem Sarısu'ya Nevin İçöz isimli okuyucu, "Eşim 2012 yılında emekli oldu. Maaşını PTT’den alıyordu. Eşim maaşına endeksli birkaç banka ile anlaşarak kredi çekmiş. Bir zamana kadar bu krediler ödendi. Fakat sonra bazı sebeplerden ötürü ödenemedi. Belli bir zaman sonra bankaların alacakları Varlık Fonu’na devroldu. Şimdi de icralık. Size şunu sormak istiyorum: Varlık şirketleri icraya vermiş. Eşimin maaşı şimdi buraya kesiliyor. Böyle durumda varlık şirketinin buna hakkı var mıdır?" sorusunu yöneltti.

EMEKLİ AYLIĞINA HAK SAHİBİ İZİN VERMEDEN EL KONULAMAZ

Sarısu soruya cevaben, "Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar.

Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Şayet eşiniz bankalara emekli aylığına haciz konulmasına muvafakat (izin) vermişse (sorunuzdan verdiği anlaşıyor), varlık yönetim şirketi alacağını icra yoluyla tahsil eder." şeklinde ifadeler kullandı.

MAHKUMUN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU KİM YAPACAK?

Soru: Cezaevinden pandemi iznine çıkan mahkumun emeklilik için aranan sigortalılık süresi ve yaşı doldu. Ama mahkum olduğu için emekli olamıyor. Ne yapması gerekir?  

Cevap: Bir yıldan fazla ceza alan mahkumların, medeni hakları mahkemenin tayin ettiği vasisi tarafından kullanıldığından, cezaevinde yatan mahkum emeklilik şartlarını sağlamışsa vasisi mahkum adına emeklilik başvurusunu yaparak emekli aylığını bağlatabilir.

 

EMEKLİLİKTE HANGİ YAŞ DÜZELTMESİ DİKKATE ALINIR?

Soru: Annemin işe ilk girişte doğum tarihi 7 Kasım 1964 görünmekteydi. Doğum tarihi nüfusta hatalı girilmiş. Nüfus cüzdanı yenilemesinde nüfus müdürlüğü doğum tarihini 7 Nisan 1964 olarak düzeltti. Şu an güncel doğum tarihine göre emekliliğini doldurmaktadır.

Nüfusta hata olduğundan bizden dilekçe ile başvurup tarihin düzeltilmesini istemekteler. Bunu yapmak zorunda mıyız yoksa şu an güncel doğum tarihi geçerli olmak zorunda mı? Tahir SAĞLAM

Cevap: Emeklilik işlemlerinde ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olunduktan sonraki mahkemece yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Ancak bunun tek istisnasını, nüfus müdürlüğünün hatasının düzeltilmesi amacıyla yapılan yaş düzeltmeleri oluşturmaktadır.

Bu nedenle anneniz, emekliliğinde yeni doğum tarihinin dikkate alınabilmesi için; doğum tarihindeki yanlışlığın nüfus müdürlüğünün hatasından kaynaklandığını, kimlik yenileme işlemi sırasında nüfus müdürlüğünün doğum tarihini düzelttiğine dair nüfus idaresinden alacağınız bir yazıyı dilekçe ekinde bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne sunarak doğum tarihinin düzeltilmesini talep etmeli.