Ekonomi

Emekli maaşlarında kesinti tehlikesi

Emekli maaşı alan vatandaşlar yanlış kod hatası nedeniyle kesinti tehlikesi yaşadı. Yanlış kodlu primler sorun yarattı.

Emekli maaşı alan çok sayıda vatandaşımızın belki de tek geçim kaynağı bu emekli maaşları. Vatandaşlar bu emekli maaşlarıyla geçimlerini sağlıyorlar. 

Ancak emekli maaşlarıyla ilgili üzücü bir kesinti ihtimali haberi geldi... 

Emekli maaşı alırken çalışmaya devam eden bireylerin, işverenleri tarafından yapılan prim ödemelerinde dikkat edilmesi gereken iki ana kod bulunuyor: 02 kodu ve 01 kodu. Emekli çalışanlar için doğru kod olan 02 kodu Sosyal Güvenlik Destek Primi için kullanılırken, 01 kodu Tüm  Sigorta Kolları kapsamındaki primler için geçerli. İşverenlerin bu kodları karıştırması durumunda, emekli maaşları anında kesilebiliyor.

ŞU ADIMLARIN İZLENMESİ GEREKİYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, emekli maaşının kesilmesi durumunda izlenmesi gereken adımları şu şekilde özetledi:

Yanlış kod kullanımının yanı sıra, prim oranları da önemli bir konu. Tüm Sigorta Kolları kapsamında yapılan ödemelerde prim oranı %37,5 iken, emekli çalışanlarda bu oran %32 olarak belirlenmiştir. Eylül ayından itibaren, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle prim oranına %0,25 ekleme yapılması öngörülüyor.

 

Emekli maaşlarındaki kesintilerin önüne geçmek için doğru kod kullanımı ve zamanında müdahale kritik öneme sahiptir. İşverenlerin ve emeklilerin bu konuda dikkatli olması, maaş kesintilerini önleyecektir.