28 / 10 / 2024

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

Emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenlerin aylıkları arasında ortaya çıkacak yüzde 32 oranındaki düşüşü gidermek için yapılacak düzenleme gündemden çıktı. Peki maaş farkları nasıl olacak? İşte ayrıntılar...




Emeklilik dilekçesini 2024 senesinde verenler ile 2025 senesinde verenlere bağlanacak maaş arasında yüzde 30 – 35 oranında fark olacağı aylar önce gündeme gelmişti. Emekliliğe hak kazanmış fakat çalışmaya devam eden yüz binlerce kişi, 2024'te emeklilik dilekçesi vermezlerse emekli aylıklarının düşeceğinden ortaya çıkan açıklamalar ile haberdar oldu. 

Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, normalde daha uzun süre çalışmayı düşünen çok sayıda vatandaşın düşüşten etkilenmemek amacıyla bu sene emekli olacağının anlaşılmasının ardından, dilekçeyi 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenlerin emekli aylığı arasındaki farkı gidermek üzere ağustos ayında çalışma başlatmıştı. 

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

EMEKLİ MAAŞ FARKLARI ÇALIŞMASI İÇİN KAPI KAPANDI

Emekli maaşları arasında oluşacak fark için başlatılan çalışmaya Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olacak şekilde ilgili başka kurumlar da katıldı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 30 Eylül tarihindeki kabine toplantısının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalıştıklarına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile de bir araya gelip konuyu görüşeceklerine dikkat çekmişti. 

Bakan Işıkhan, geçtiğimiz haftaki bir başka açıklamasında ise kapıyı kapattı ve emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayı düşünmediklerinin altını çizdi. Işıkhan, sisteme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak tek başına müdahale edemediklerine, diğer bakanlıkların da bu konuda hassasiyetleri olduğuna vurgu yaptı. 

Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, farkı giderici yönde bir değişikliğe gidilmesine sıcak bakmadı. Düşüşten etkilenecek yaklaşık 300 bin kişi olduğu, bunlar içinde 140 bin kamu işçisi olduğu gündeme geldi. Emekliliğe hak kazanmış kişi sayısı daha yüksek fakat önemli bir bölümünün emekli maaşı 12 bin 500 liradan düşük olduğu için etkilenecek kişiler arasında sayılmıyor.

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

EMEKLİ MAAŞINDAKİ DÜŞÜŞTEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Gelinen nokta itibarıyla emekli maaşlarında yaşanacak düşüşü önleme konusundaki çalışmalar olumsuz sonuçlanmış görünüyor. Yasal düzenleme için aralık ayının sonuna kadar süre bulunmasının yanı sıra, son anda bir sürpriz olmadığı takdirde değişiklik konusu gündemden çıkartıldı.

Emeklilik koşullarını yerine getirmiş ya da 31 Aralık 2024 tarihine kadar yerine getirecek özel sektör çalışanları ve BAĞ-KUR’lular ile 14 Ocak 2025 tarihine kadar yerine getirecek kamu çalışanlarının 2024 yılı emeklisi olacak şekilde emeklilik dilekçesi vermeleri durumunda düşüşten etkilenmeyecekler. Bunun için 4/a’lı (SSK) özel sektör çalışanları ve BAĞ-KUR’luların emeklilik dilekçelerini en geç 31 Aralık 2024'e kadar vermeleri gerekiyor. 4/a’lı kamu işçileri ile ücret ve maaşlarını ayın 15’inde alan, ilk defa memurluğa 15 Ekim 2008 sonrası başlayan kamu çalışanlarının ise en geç 14 Ocak 2025'e kadar dilekçe vermeleri durumunda emekli maaşlarında düşüş olmayacak. Emekli Sandığı’na tabi kamu çalışanlarına düşüş yansımayacak. 

Henüz emekli olmamış olup kök maaşı 12 bin 500 liradan düşük olanlar emekli aylığındaki düşüşten bugün için etkilenmeyecekmiş gibi görünüyorlar fakat etkisini ileride hissedecekler.

Önümüzdeki senelerde kanun değişikliğine gidilmezse ya da değişiklik yapılsa bile artış oranı emekli aylıklarındaki genel artışın altında kalırsa en düşük emekli aylığının bugünkü değeri gelecek süreçlerde düşecek. 

Emeklilik dilekçesini 2025 yılında verenler ile 2024 yılında verenlerin kök aylıkları arasında yüzde 32 seviyesinde bir fark ortaya çıkacak. E-Devlet’te şu anda 10 bin lira görünen kök maaşı, dilekçeyi 2024'te verenler için geçerlidir. Dilekçeyi 2024 yılında vermeyenlerin kök aylığı 2025 ocak ayında yaklaşık 7 bin 600 liraya gerileyecek. Ellerine geçecek para bu sene de gelecek sene de 12.500 TL olacağı için ilk başta kayıp söz konusu olmayacakmış gibi görünüyor. Fakati önümüzdeki senelerde en düşük emekli aylığı uygulamasına son verilirse veya en düşük emekli aylığı tutarı sabit kalırsa, bu gruptaki vatandaşlar birkaç sene sonra etkilenmeye başlayacaklar.

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

2025'TE EMEKLİLİĞE HAK KAZANANLAR MAAŞ DÜŞÜŞÜNDEN KAÇAMAYACAK 

Emekliliğe 31 Aralık 2024 (kamu çalışanları için 14 Ocak 2025) tarihine kadar hak kazanıp da dilekçesini vermiş olanlar haricindeki herkesin emekli maaşı gelecek sene düşecek. Şu an sistemde görünen emekli aylığı ile gelecek sene ocak ayında görünecek emekli aylığı tutarı arasında yüzde 32 fark oluşacak. Bugün e-Devlet’te 30 bin lira görünen tutar ocak ayında 22 bin 700 lira düzeyine düşecek.

Bundan en çok etkilenecek olanlar emekliliğe 2025 ve 2026 yılı gibi yakın gelecekte hak kazanacak vatandaşlar olacak. Bu vatandaşların emekli maaşlarında yaşanacak düşüşten korunmak için hiçbir şansları olmayacak.

Emekli maaşındaki düşüşten korunmak için dilekçe verilmesi gerektiği ifade ediliyor fakat yine de herkes kendi hesabını kendisi yapması gerekiyor. İstisnai olmakla beraber bazı kişiler için emekli olmamak daha avantaj sağlayabilir. 

Gayrimenkul piyasasında neler oluyor?

Riskli yapılara karşı hızlı tarama testi! Bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Tuzla Tepeören’de kiralar 500 bin TL'ye kadar yükseliyor! 


Geri Dön