Ekonomi

Emekli olan kişi sigortalı çalışabilir mi?

Emekli olan vatandaşalar, “Emekli olan kişi sigortalı çalışabilir mi?” sorusunun yanıtını arıyor. İşte detaylar!Peki Emekli olan kişi sigortalı çalışabilir mi?

Emekli olmak için belli şartları yerine getirdikten sonra emekli olurlar ve her ay emekli maaşı alırlar. Peki Emekli olan kişi sigortalı çalışabilir mi?

İşte merak edilen ayrıntılar…

EMEKLİ OLAN KİŞİ SİGORTALI ÇALIŞABİLİR Mİ?

Emekli olan kişi sigortalı çalışabilir mi? sorusu pek çok emekli tarafından sorulmaktadır. Emekli memur, özel sektörde çalışmaya başlarsa, sigortalı çalışabilir mi? Emekli memur eğer özel sektörde çalışmaya başlarsa, emekli aylığı kesilmez. Bu kişilerden, Kanunda belirlenen oranda yeni iş yerindeki maaşından, sosyal destek primi yani kısaca SGDP kesilmektedir. Böylece hem emekli maaşlarını hem de yeni iş yerindeki maaşlarını alabilirler.

Bir başka yol ise emekli memur ve işçi, kendi adına iş yeri açarsa; emekli maaşı kesilme durumu olmaz. Emekli memur, tekrar memur olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir. Bağ-Kur ve SSK emeklileri, memur olarak çalışmaya başlarsa, emeklilik maaşları kesilmektedir.

MALLÜLÜK MAAŞI ALANLAR ÇALIŞABİLİR Mİ?

5510 sayılı Kanuna göre; Malüllük maaşı alan kişiler, sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlar veya yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların malüllük aylıkları, çalışmaya başladıkları ya da ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden zaman dilimindeki ödeme dönemi başında kesilmektedir.

Bu Kanunda belirtilene göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışması sebeiyle malüllük aylıkları kesilenlerden çalışması sona erip, malüllük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara, kontrol muayenesi zorunludur ve malüllüğünün devam ettiği anlaşılmak şartıyla eski malüllük aylığı, yazılı istekte bulunduğu tarihten sonraki aybaşından itibaren ödenmeye başlanır. Ancak, bu durumdaki sigortalılar için yazılı istek tarihlerine göre yeniden malüllük aylığı hesaplanır ve bu aylık önceden bağlanan malüllük aylığından fazla ise hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır.

Emekli Sandığı’ndan görev malülü olarak emekli olanlar; özel sektörde iş bulup başlarsa, her ay SGDP öderler ve malullük maaşları kesilmez. Bu kişiler Bağ-Kurlu olarak da çalışabilmektedir. Bundan dolayı tekrardan prim ödeyerek engelli emekliliğinde yararlanabilir ve ikinci emeklilik kazanmış olurlar.

Ziraat Bankası promosyonu ne kadar 2022? Ziraat Bankası promosyon nasıl bakılır?

Tapuda elden para verilir mi?

Akbank maaş promosyonu ne kadar? Akbank promosyon süresi ne kadar?