Emekli olmak isteyenler dikkat! Eksik primi tamamlamak için işte o şartları karşılamalısınız...
Eksik primi olan milyonlarca vatandaş nasıl emekli olabileceğini sorguluyor. Peki, eksik primi olana emeklilik şartında güncelleme olacak mı? İşte detaylar...Prim ve yıl şartlarını karşılayan EYT’liler emeklik fırsatından yararlanırken, eksiği bulunanlar için de pek çok formül gündemde yer alıyor
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) uygulamasının yürürlüğe girmesinden sonra eksik prim ile emekli olma şartlarında güncelleme olup olmadığı merak ediliyor. Prim ve yıl şartlarını karşılayan EYT’liler emeklik fırsatından yararlanırken, eksiği bulunanlar için de pek çok formül gündemde yer alıyor.
Başvuruların devam ettiği yapılandırma düzenlemesi ve hazırlığı yapılan Bağ-Kur reformu burada önemli imkan sağlıyor.
8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan kişilere emeklilik yolu açılırken, prim ve yıl koşulunu dolduranlar aylık başvurusunu gerçekleştiriyor. Fakat primini dolduramadığı, borçlanma yapıp süresi yetmediği için emekli olamayan birçok vatandaş var. İşte bu kişilerin merak ettiği tüm soruların yanıtı...
EKSİK PRİMİ DOLDURMAK İÇİN HANGİ YOLLARA BAŞVURULMALI?
Ahaber'de yer alan detaylara göre, çalışma fırsatı olmayan kişiler için borçlanma, ihya, isteğe bağlı sigorta imkanları bulunuyor. Askerlik, doğum, avukatlık stajı gibi süreler için borçlanma hakkı olanlar ihtiyacı kadarını ödeyerek prim kazanabiliyor. Bağ-Kur prim borcu sebebiyle silinen hizmet süreleri varsa, bunların tamamı ihya ile yeniden kazanılabiliyor.
İSTEĞE BAĞLI DA TOPLU ÖDEME FIRSATI BULUNUYOR MU?
Prim kazanmanın bir yolu da isteğe bağlı sigorta. Burada gelecek dönemi toplu ödeme imkanı bulunmuyor. Aydan aya ödeme yapılarak primler dolduruluyor. Fakat geçmiş bazı süreler de toplu ödeme yapılıyor. Mevzuat kapsamına göre, isteğe bağlı sigortalı olanların primlerini 1 sene içinde ödemesi gerekiyor.
Bu zamanda ödenmeyen primler sigortalılık süresine dahil edilmiyor. Bu sürelere ihtiyacı olan kişiler, ödeme zamanı devam eden süreleri parasını ödeyerek kazanabilir. Hatta burada yapılandırma kolaylığı bulunuyor.
Şöyle ki, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında primini kendi ödeyip Mart ayında başvuranlar Nisan 2022'den sene sonuna kadar olan prim borçlarını yapılandırma kapsamında ödeme imkanı elde edebildi. Kısmi süreli çalışan kişiler de ay içerisinde eksik kalan günlerini yine aynı doğrultuda kazanabilirler.
PRİM GÜN KOŞULU DÜŞÜRÜLÜR MÜ?
Çiftçi, küçük esnaf gibi 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün koşulunun 9000'den 7200'e indirilmesi hedefleniyor. Bu düzenleme kapsamında kısmi emekliliğin de 5400 prim günden 4500'e çekilmesi planlanıyor. Bu düzenleme EYT'li olup 9 bin günü dolduran erkek esnafa da erken emeklilik yolunu açabilecek. 7200 günü doldurmuş olan kişiler düzenleme hayata geçtiğinde emekli olabilecek.
BORÇLANMA YAPANLAR PARA İADESİ ALABİLİR Mİ?
Borçlanma başvurusu yapıp bunun ödemesini yapan kişiler, emekli aylığı bağlanmadan önce başvurursa, ödediği hizmet borçlanmalarının bedelini geri alabiliyor. Öte yandan vefat eden sigortalıların hak sahipleri de yine borçlanma bedellerini aynı koşullarda geri alabiliyor. İleride yeniden borçlanma imkanı da bulunuyor. Bu kapsamda yeni talep alınarak yapılacak ödeme tutarı hesaplanır.
PRİM İADESİ KİMLERE YAPILIR?
Burada emeklilik koşullarından yıl ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yıl ve yaş şartını doldurulmasına karşın gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlamayanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı talepte gerçekleştirerek ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabiliyor.
Bir koşulda çalışmıyor ve kendi işini yürütmüyor olmak. Vefat eden yakınlarından ölüm aylığı almaya hak kazanamayanlar da başvuruda bulunup prim tutarlarını toplu olarak iade alabiliyor.