Kent Haberleri

Emekli olmak isteyenler dikkat! Emekliliği 18 ay öne almak mümkün! Madde madde açıklandı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) içeriğinde emeklilik konusu için pek çok farklı program yer alıyor. Bu programlardan faydalanarak erken emekli olmak mümkün. Peki neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar... ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR? Askere gidenlerin, askerlikte geçirdikleri zamanın ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına askerlik borçlanması denir

Emekliliğini öne almak olmak isteyen erkekler askerlik borçlanmasıyla, kadınlar ise doğum borçlanmasıyla bunu yapabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Askere gidenlerin, askerlikte geçirdikleri zamanın ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına askerlik borçlanması denir.

Askerlik borçlanması yapanlar, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ilave edebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma imkanı bulunuyor.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre uzaklaşan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına olanak sağlayan duruma doğum borçlanması denir.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik ve borçlanması, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da borçlanma talep dilekçesinin SGK sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine iletilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek gerçekleştirilir.

İşte detaylar...

e-Devlet Kapısı’nı kullanılarak, 4A statüsünde askerlik ve doğum borçlanmasına ilişkin talepte bulunabilirsiniz.

KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?

Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek amacıyla gereken koşullar;

1- Askerlik hizmetini yerine getirmemiş veya muaf olan kişiler askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekiyor. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına eklenebiliyor.

3- Askerlik boyunca SGK’ya şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekiyor.

4- Türk vatandaşlığına alınan kişilerden (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olan kişilerden geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyen kişiler Türkiye'deki emsallerinin yaptığı askerlik hizmeti süresinden fazla olması durumunda emsalleri kadar borçlandırılacaklar.

KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNDE BULUNABİLİR?

SGK tarafından paylaşılan bilgilere göre, doğum borçlanması imkanından şu kişiler faydalanabilir;

Doğumdan önce,

- Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar (2925 sayılı Yasa, mülga 506 sayılı Yasa, 5510 sayılı Yasa- 4/1-a ),

- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma çerçevesinde sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 1479 sayılı Yasa, Mülga 2926 sayılı Yasa, 5510 sayılı Yasa- 4/b),

- Kamu görevlisi çerçevesinde sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 5434 sayılı Yasa, 5510 sayılı Yasa- 4/c) ile bunların hak sahipleri, talepte bulunabilirler.

Ev kadınlarına müjde! BİM’de çift dekorlu yemek takımı 1100 TL’ye, tencere 229 TL’ye, şarjlı blender 269 TL’ye düştü!

2023 Aile Bakanlığı son dakika yardım başvurusu! Bu parayı çocuklu aileler alabilecek!

Emekliler için temmuz ayı zamlı maaş tablosu belli oldu! Temmuz ayında en düşük emekli maaşı kaç TL olacak?