Kent Haberleri

Emekli olmak isteyenler dikkat! Ş, S ve K kodları yüzünden emekli olamayabilirsiniz! Hemen siz de kontrol edin!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından SGK’da işlem yoğunluğu devam ederken prim günlerinin silinmesine neden olabilecek bir ayrıntı ortaya çıktı. İşte o kritik detay... Emekli olmak isteyen vatandaşlar da bu kodlar doğrultusunda emeklilik hakkı elde edebiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinde hak ihlallerinin oluşmasını engellemek amacıyla iş yerlerine (SGK) sahte işyeri olduğu veya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilen işyerlerini SAHTE (S), sahte olduğu düşünülerek kontrol edilmekte olan işyerlerini KONTROLLÜ (K), kodları ile belirtiyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar da bu kodlar doğrultusunda emeklilik hakkı elde edebiliyor. 

“Sahte işyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden çalışanlar ismine bildirilen hizmetler denetim raporlarına istinaden iptal edilebiliyor. Bu hizmetler için hizmet bildirimi ve hizmet birleştirmesi uygulanmıyor. 

Emekli olmak isteyenler dikkat! Ş, S ve K kodları yüzünden emekli olamayabilirsiniz! Hemen siz de kontrol edin!

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; bu kapsamda, bu işyerinden bildirilen hizmetler emekliliğe hak kazanma şartlarının tespitinde ve emekli maaşı bağlanma işlemlerinde dikkate alınmıyor. 

HİZMETLER GEÇERLİ SAYILMIYOR 

Emekli maaşı  bağlandıktan sonra çalışan adına bildirilen hizmetlerin “sahte işyeri” tanımlaması olan iş yerlerinden olduğu belirlenirse, bu hizmetler geçerli sayılmıyor. 

Bu hizmetlerin düşülmesinin ardından, kalan süreler ile emekli maaşına hak kazanma şartlarının devam edip etmediği kontrol edilerek, emekli aylığı düşülen hizmet süresine göre tekrar hesaplanıyor. 

Emekli olmak isteyenler dikkat! Ş, S ve K kodları yüzünden emekli olamayabilirsiniz! Hemen siz de kontrol edin!

ŞÜPHELİ İŞ YERİNDEKİ HİZMET SÜRESİ GEÇERLİ SAYILIYOR MU? 

“Şüpheli işyeri” şeklinde tanımlanan işyerlerinden bildirilen hizmetler için henüz denetim raporu düzenlenmemiş olduğundan, bu süreler geçerli oluyor ve birden çok statüde çalışması varsa hizmet birleştirmesinde de göz önüne alınıyor. 

Emekli maaşına hak kazanma şartlarının tespit edilmesininde de bu durum dikkate alınıyor ve emekli aylığı bağlama işlemleri denetim sonuçları beklenmeden neticelendiriliyor. 

Fakat, denetim sonucunda işyerinin sahte olduğu yada fiilen çalışılmamasına rağmen sahte sigortalı gösterildiği belirlenirse, bu işyerinden bildirilen hizmet süreleri toplam hizmet sürelerinden çıkarılıyor. Kalan süreler de emekli olmak için yeterli oluyorsa, emekli maaşı ödenmeye devam ediyor. Yalnızca, emekli maaşı kalan hizmet sürelerinden tekrar hesaplanıyor. 

İptal edilen hizmet sürelerinden kalan prim günleri emekli olmak için yeterli olmuyorsa, emekli maaşı kesiliyor ve ödenen aylıklar faiziyle geri alınıyor. alışanların, e-Devlet üzerinden zaman zaman giriş yaparak hizmet dökümlerine bakması ve bu şekilde iş yeri kodlarını kontrol etmesi gerekiyor. 

Yeni evleneceklere müjde! 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi verilecek! İşte başvuru detayları...

Gram altın için kritik 28 Mayıs uyarısı: İslam Memiş 1.550 lirayı işaret etti ve tek tek açıkladı! Altın alacaklara şok!

Çay 34 TL'ye, selpak havlu 18 TL'ye, 10 kg ekonomik toz deterjan 171 TL'ye düştü! Yetişen hemen alacak!