Ekonomi

Emekli promosyonlarında EYT bereketi!  Bankalarda rekabet kızıştı… 15 bin lira müjdesi!

Emekli maaşları için bankaların verdiği promosyon miktarının EYT rüzgarıyla daha da artacağı öngörülürken, ilk bilgiler de peş peşe gelmeye başladı. Peki emekli maaş promosyonları kaç liraya çıkacak? Mevcut durumda emekli promosyonları en düşük emekli maaşına 3


 

Emeklilikte yaşa Takılanlar (EYT) kanununun çıkmasıyla birlikte sisteme ilk aşamada 2,5 milyon yeni emeklinin katılacak olması, bankalar arasında emekli maaş promosyonu rekabetini de alevlendirdi.

Mevcut durumda emekli promosyonları en düşük emekli maaşına 3.000 TL, en yüksek 5.000 – 7.000 TL arasında ödeniyor.

EYT’liler, uzun mücadelelerinin ve bekleyişlerinin sonuçlarını,  yasanın Cumhurbaşkanının onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle almış oldu.   SGK’da EYT’liler için yoğun mesai başlarken, başvurusu en önce sonuçlananların ilk maaşını alacağı tarih olarak Nisan ayı telaffuz ediliyor.

BANKALARDA MESAİ BAŞLADI

EYT’nin çıkışıyla birlikte bir süredir maaş promosyonlarına yeni yılla birlikte gelecek zammın çalışmasını yapan bankalarda da hareketlilik başladı.

Çünkü maaş promosyonunu yüksek miktarda ödeyen bankalar, yeni müşteri sayısını arttıracak.  Bankalar çalışmalarına hız verirken, yeni emekli maaşı promosyon miktarının kaç TL olacağına ilişkin rakamlar da bir bir telaffuz edilmeye başlandı.

Peki emekli maaşları için ödenen promosyona zam gelecek mi? Emekli maaş promosyonları kaç TL zamlanacak?

EYT’den ilk aşamada emekli olacakların sayısının 2,5 milyonu bulacağı beklenirken, emekli işlemlerini tamamlayanların, ilk maaşlarını alacakları bankayı seçme olanağı bulunuyor. Emekli maaşı için banka seçimi emeklilik işlemleri sırasında SGK’ya bildirilerek ya da e-devlet üzerinde yapılabiliyor.

Emekliler, maaş promosyonunu kamu ya da özel her bankadan  2 yıl boyunca banka değiştirmeme taahhüdünde bulunarak alabiliyor.  Sisteme katılacak emekli sayısı yüksek olunca bankaların da yeni müşteri kazanmak için promosyon miktarını beklenilenin de üstüne çekeceği yorumları yapılıyor.

YÜZDE 100 ZAM MASADA

Buna göre promosyon tutarının mevcut durumda en yüksek 5 bin – 7 bin 500 lira aralığından en az yüzde 100 oranında zam yapılarak 10 bin liradan 15 bin liraya kadar çıkacağı öngörülüyor.

Emeklilerin promosyon konusunda bilinçli olmaları ve maaşını taşımadan önce görüştüğü bankayla ne kadar promosyon vereceği konusunda bilgi almaları öneriliyor.

BANKALAR İÇİN EMEKLİLER ÖNEMLİ

Promosyonla gelen yeni müşterilerin bankalar için önemli bir müşteri kitlesi olduğunu vurgulayan Ekonomist Muhammet Bayram, "Banka promosyonları son dönemde hem bankalar, hem de maaş müşterileri açısından çok önemli duruma geldi. Bankalar için, bankaların TL mevduatı tutma oranı artırıldığı için önem taşıyor. Eğer bankaların döviz mevduatı yüzde 50’den fazla miktardaysa Merkez Bankası’nın zorunlu karşılığı ve devlet tahvili alma zorunluluğu yükseltildi. Bu nedenle de bankaların TL mevduatları yoksa zarar edecekleri için bankalar bir promosyon yarışına girme durumunda olacak.. 5 bin ile eklemelerle birlikte 15 bin lirayı bulan promosyon ödemeleri olacağını bekliyorum. Bunun için promosyon ödemesi alacak vatandaşlar, bankaya gidip ‘bana ne kadar promosyon vereceksin?’ sorusunu sormalıdır" açıklamasında bulundu.

EYT’liler, emeklilik işlemlerini böyle hızlandırabilirsiniz!  “Emekli olabilir” belgesi böyle çözülecek

 Deprem bölgesinde çift maaş  ödenebilir!  Bölgede çalışanlar için önemli teşvik...

Cumhurbaşkanı açıkladı! Depremzedelere 15 bin TL taşınma yardımı başladı… Nasıl başvurulacak?