Kent Haberleri

Emekli promosyonunda son dakika! Ceza gibi karar: O emekliler banka promosyondan yararlanamadı!

Bankalar tarafından sağlanan emekli banka promosyonundan bir grup emekli faydalanamıyor. Peki, hangi emekliler banka promosyonu alamadı? İşte detaylar...

SGK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR kapsamındaki emekli vatandaşlar haklarında başlatılan icra takibi gerekçe gösterilerek maaşlarının yattığı kamu bankaları tarafından promosyon ödemesi gerçekleştirilmediği ortaya çıktı.

İşte detaylar...

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre, Türkiye'de giderek derinleşen ekonomik kriz sebebiyle yaşamlarını devam ettirmekte zorlanan çok sayıda emekli, mağduriyetini Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) taşıdı. Bu kapsamda mağdurların başvurularını mercek atına alan KDK, “sosyal adaletin tesisi” vurgusu ile emsal bir karar aldı.

KDK’ye yapılan bu başvurularda, Ziraat Bankası ,Vakıflar Bankası ve Halk Bankası’nın icra takibine dayalı borcu olan emekli vatandaşlara banka maaş promosyonu ödememesinin hukuka aykırı olduğu belirtildi. Kamu Başdenetçisi’nden, kamu bankalarına uyarı ve tavsiye niteliği taşıyacak bir karar alması talep edildi.

KONU İÇİN BANKALARDAN GÖRÜŞ İSTENDİ

Başvuruyu inceleyen KDK, üç kamu bankasından görüşüne başvurdu. Ziraat Bankası, müşteriler ve bankalar arasındaki ilişkinin özel hukuk hükümlerine tabi olmasını gerekçe göstererek, Kamu Başdenetçisi’nin talep ettiği belgeleri paylaşamayacağını kaydetti. Halk Bankası’nın KDK’ye gönderdiği cevapta da “sorunun çözümünün özel hukuk ilişkisi kapsamında ele alınması gerektiği” savunuldu.

Vakıflar Bankası ise promosyon miktarının maaş ve maaş eklentisi olarak kabul edilemeyeceği  savunmasını yaptı. Banka yönetimi, icra takibindeki emeklilere promosyon yatırılmamasında kanuna aykırı bir yön olmadığı görüşünü savundu.

Konunu taraflarının konuya ilişkin görüşlerden sonra Kamu Başdenetçisi, başvuruya dair nihai kararını verdi. Söz konusu kararda, sosyal adaletin tesis edilmesi ve “sosyal Devlet İlkesi” açısından tüm emeklilere anlaşmalı bankalardan promosyon ödenmesi gerektiğinin altı çizildi. Kamu Başdenetçisi, bankalar ile yapacağı protokollerde sosyal adaleti göz önüne alması yönünde Sosyal Güvenlik Kurumu’na tavsiyede bulunulmasına hükmetti.

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSYON TUTARI

SGK (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) emekli maaş ödemelerini bankadan alan müşterilere;

3.500 TL altında emekli aylığı alanlara 3.000 TL,
3.500 TL ila 7.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 3.500 TL,
7.500 TL ila 10.000 TL arasında emekli aylığı alanlara 4.500 TL,
10.000 TL üzerinde emekli aylığı alanlara 5.000 TL tutarında promosyon ödemesinden faydalanıyor.

İzmir Uzundere Toplu Konutları 34 adet konut satılıyor! Ev alacaklara son dakika müjdesi! 

Euro, güçlü duruşunu sürdürüyor! 30 liraya gidiyor...

Memurun seyyanen zammı eksik yatıyor! 8 bin 77 TL'den 3 bin 769 TL kesiliyor!