Genel

Emekli Subay Evleri, bir ilke imza attı!

Müteahhitlerin çılgın tekliflerini geri çeviren Emekli Subay Evleri, bir ilke imza attı. Kendi projelerini kendi çizen ev sahipleri, hem daha çok daire kazandı hem de 50 yıllık 10 bin ağacı korudu. Projede otel ve AVM de yok

Kentsel dönüşüm rüzgarı Türkiye'nin en değerli arazileri arasında gösterilen Esentepe Emekli Subay Evleri'nde bir ilki yaşattı. Müteahhitlerin peşine düştüğü ve daire başı milyonlarca TL'lik tekliflerin havada uçuştuğu bölgede site sakinleri bir araya gelerek kendi projelerini kendileri çizdi. Müteahhitlerin kendilerine önerdikleri projelerden daha kazançlı bir yol izleyen ev sahipleri, hem doğayı korudu hem de bölgelerine kurulmak istenen alışveriş merkezi (AVM) ve otel projelerine kapıları kapadı. Sitede oturan mimarlar tarafından hazırlanan çalışmada bin 500 konut yer alıyor. Ekolojik özellikleriyle hazırlanan projede 1960 yılında dikilen ve sayısı 10 bini bulan bütün ağaçlar korundu. İnşaatı hangi firmanın üstleneceği konusunda ise henüz bilgi verilmiyor. Esentepe çevre Koruma ve Kültür Derneği öncülüğünde örgütlenen site sakinleri, projenin ev sahiplerinin ortak görüş ve istekleri doğrultusunda hazırlandığını ifade ediyorlar. Projenin mimarı Ertan Özen, 3 ay önce tamamladıkları projenin son derece çevreci olacağını söylüyor.

BİN 500 KONUT
Sitede bugün 550 daire bulunduğunu anlatan Özen, 'Bizim çizdiğimiz projede ev sayısı 1500'ü buluyor. Ancak hiçbir şekilde yeşil alan ihlali söz konusu değil. İçinde otel ve alışveriş merkezi de yok. Bu konuda herkesin görüşü alındı' diyor. Esentepe çevre Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Zafer şžimşek ise, 'Müteahitlerin projelerinde buranın düm düz edilip AVM ve otel yapılması vardı. Biz ise yeşili korunarak konut halinde kalmasını istedik. Bu nedenle kendi projemizi kendimiz çizdik ve çok ilgi gördük' diyor.

YÜZÜK PARASI İDDİASINA TEPKİ
Emekli Subay Evleri 1960 Askeri Darbesi'nde emekli edilen subaylar tarafından inşaa edildi. Ev sahipleri, o dönem evlerin yüzük parasına inşa edildiği iddialarına karşı çıkıyorlar. Bu konuda ellerindeki belgeleri de gösteren ev sahipleri konuya ilişkin şu açıklamayı yapıyor: 'Buradaki her bir ev o dönemin parasıyla 50 bin TL'ye alındı ve 15 yıl taksit ödendi. Yüzük parası lafı ise o dönemde devletin kasasında para kalmadığı için herkes altınlarını devlete bağışlamıştı. Evlerin bununla bir ilgisi yok.'

1.5 MİLYON TL ÖNERİLMİşžTİ
Emekli Subay Evleri uzun süredir müteahhitlerin kıskacındaydı. Son olarak araziye proje öneren isim ise Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu olmuştu. En büyüğü 90 metrekare olan evlere 1.5 milyon ile 2 milyon TL arasında nakit ödemeyi öneren Aşçıoğlu ile taraflar uzlaşamamıştı. Subay Evleri sakinleri, konunun parayla ilgili değil projenin beğenilmemesiyle ilgili olduğunu belirtiyorlar.

Zorlu'nun karşısında yükselecek
Emekli Subay Evleri, Zorlu Holding'in sahibi Ahmen Nazif Zorlu'nun, 800 milyon dolara satın aldığı ve üzerindeki projesini beşi bir yerde diye tanımladığı arazinin tam karşısında yer alıyor.
Sabah/Metin Can