Kent Haberleri

Emekli ve memura yeni zammın ilk ipuçları geldi!

Emekli ve memura yeni ek iyileştirme müjdesi geldi. Yaklaşık milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024-2025 senelerindeki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında tarih verildi.  Toplu sözleşme süreci konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve aynı zamanda memur sendikaları hazırlıklara başladı

Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları arasında bir ay süresince devam edecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini, yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen’in temsil edeceği öğrenildi.

Toplu sözleşme süreci konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve aynı zamanda memur sendikaları hazırlıklara başladı.

120 TEKLİF MASADA

Görüşmelere az bir süre kala çalışmalarına hız veren Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını netleştirmek için dün Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nu topladı.

Toplantıda, 74'ü yeni, 29'u muhafaza edilmesi gereken, 17'si ise geçen toplu sözleşme döneminde çözülemeyen olmak üzere toplam 120 teklifte mutabık kalındı.

 

KİRA YARDIMI

Söz konusu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz 2023 tarihinde kamuoyuyla paylaşacak Memur-Sen, aynı gün teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletecek.

Teklifin en önemli bölümünü aylık zamları meydana getirirken, memurlara kira yardımı da önemli bir gündem maddesini oluşturacak. Bu konu, AK Parti'nin de gündeminde yer alıyor.

Büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verilmesi öngörülüyor.

Destekten kamuda görev alan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin de yararlanması öngörülüyor.

İşte konuya ilişkin diğer detaylar...

470 BİN KİŞİYE EK GÖSTERGE

Toplu sözleşmede gündeme gelecek taleplerden birini de 3600 ek gösterge düzenlemesi oluşturacak.

Memur-Sen, birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden yararlanmasının önünü açacak düzenlemenin hızlı bir şekilde TBMM’ye sevk edilmesi yönündeki talebini Kamu İşveren Heyeti'ne bildirecek.

Düzenlemenin TBMM açılır açılmaz uygulamaya konulmasını beklendiği dile getirilecek.

 

EMEKLİYE EK ZAM

Memur-Sen, bunun yanı sıra, memur emeklilerine ilave zam talebini masaya taşıyacak. Temmuz ayında yüzde 17.55 çıkan zam oranına memurlar için 8 bin 77 lira seyyanen zam, memur emeklileri için ise 7.45 puan ilave edilmişti.

Memur emeklilerinin zam oranlarının daha da artması beklentilerine vurgu yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Bu doğrultuda, emeklilerin maaşlarını yükseltecek teklifleri de sözleşme masasına taşıyacağız" dedi.

SOSYAL HAKLAR DEĞİŞİYOR

Tekliflerini sahadan gelen istekleri göz önüne alarak ve bilimsel verileri dikkate alarak hazırladıklarını, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısıyla da teklif dosyasının biçimlendirdiğini ifade eden Tonbul, diğer talepleri hakkında da şu ifadeleri kullandı:

"Tekliflerimizin ana omurgasını 2024 - 2025 seneleri arasındaki maaş ve maaş zamları oluşturuyor. Aylık zam oranlarının yanı sıra memurlara kira yardımının ödenmesi, dikkate aldığımız tekliflerimiz arasında. Memurların aileleriyle huzur ve refah içerisinde hayatına devam etmesi için bu teklifte ısrarcıyız.

JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!

Benzin, motorin ve otogaz alacaklara müjde! Akaryakıta bu sefer dev indirim geliyor! Müjde resmen verildi!

2000-2008-2012 sonrası sigortalı olanlara son dakika kademeli emeklilik müjdesi! Detaylar tek tek belli oldu!