Kent Haberleri

Emekliler dikkat! Emekli maaşınız kaç TL'ye yükselecek? Şimdi kök maaşınızı hesaplayın! 

Emekliler sık sık kök maaş hesaplamasının nasıl yapılacağını araştırıyor. İşte kök maaş hesaplama... Yasanın yürürlüğe alınmasını ardından memur maaşları ayın 15'i itibarıyla zamlı şekilde yatmaya başladı

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren Torba Yasa TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve bu ay yürürlüğe alınacak. Yasanın yürürlüğe alınmasını ardından memur maaşları ayın 15'i itibarıyla zamlı şekilde yatmaya başladı. 

SSK emeklilerine Temmuz ayının 17'si ile 25'i arasında, Bağkur emeklilerine ise 25'i ile 28'i arasında yeni zamlı maaşları yatacak. 

Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Faruk Erdem, bugünkü köşesinde sık sık araştırılan kök maaş hesaplamasını kaleme aldı. 

Faruk Erdem söz konusu yazısında, "Memur emeklileri maaşlarını bayramdan önce almışlardı. O yüzden memur emeklilerinin oluşan zam farkları bu ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacak takvim ile ödenecek" ifadelerine yer verdi 

Emekliler dikkat! Emekli maaşınız kaç TL'ye yükselecek? Şimdi kök maaşınızı hesaplayın! 

Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Faruk Erdem, yasadaki maddeye göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 19.77'den 25'e çıkarıldığını belirtti ve "Memur emeklilerinin ise 17.55 olan enflasyon artışı 7.45 puan artırılarak yüzde 25'e çıkartıldı. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşı olan 7.500 TL'yi alanlar açısından farklı bir hesaplama sistemi uygulanıyor" açıklamasında bulundu. 

5510 sayılı Kanun'a ilave edilen Ek 19'uncu madde  çerçevesinde, emekliler için her ay ek ödeme dahil 7 bin 500 TL'den düşük maaş verilmediğini aktaran Faruk Erdem, "Eğer emeklinin kök aylık tutarı ile bunun yüzde 4'ü oranındaki ek ödemesinin toplamı 7 bin 500 liranın altındaysa, her ay parası 7 bin 500 liraya tamamlanarak ödeniyor" diye konuştu. 

Faruk Erdem, söz konusu açıklamasında, bu şekilde tüm emekliler için 7 bin 500 liraya tamamlanmak üzere yükseliş yapıldığının altını çizdi. 

"Örneğin kök maaşı 6 bin lira olan bir emekliye 1.500 TL ek ödeme yapılarak hesabına 7.500 TL yatırılıyor" ifadelerini kullanan Erdem, şimdi bu gün değişiklik olmadığı takdirde emeklilere uygulanacak yüzde 25'lik artışın da bu kök maaşlaya yapılacağını belirtti. 

Taban maaşda artış olmaması halinde, yine 7 bin 500 liraya tamamlanarak emeklilere seyyanen ödeme yapılması uygulaması sürecek. 

Emekliler dikkat! Emekli maaşınız kaç TL'ye yükselecek? Şimdi kök maaşınızı hesaplayın! 

Pek çok emekli bankaya yatırılan maaşa baktığı için kök aylığının tutarının ne kadar olduğunu bilmiyor. Faruk Erdem, konuya ilişkin " Bunun için e-devlette 4 A emekli aylık bilgisi ya da 4B emekli aylık bilgisi bölümlerine bakılabilir. Burada net maaşınızı yani kök maaşınızı ayrı yüzde 4 oranındaki ek ödeme tutarınızı ise ayrı olarak görmeniz mümkün" açıklamasında bulundu. 

7 bin 500 liradan düşük kök aylıklara Hazine tarafından yapılan ödemenin de burada ayrıca görülebildiğini vurgulayan Erdem, yazısında "Hesaplama yapılırken buradaki net maaşınıza yüzde 25 zammı uygulayacaksınız.
Örneğin 6 bin lira olan bir maaşa yüzde 25 uygulandığında maaş 7.500 liraya yükselecek. Buna ayrıca yüzde 4 oranındaki ek ödemeyi de eklemek gerekecek. Bu durumda bu emeklimizin hesabına 300 TL ek ödeme ile birlikte 7.800 lira yatırılacak" bilgilerini verdi. 

Vatandaşlık maaşı 11 bin 402 TL mi olacak? Dar gelirliler dikkat! Vatandaşlık maaşı nedir, kimlere verilecek? 

Doğal gaz faturaları kabaracak: ÖTV tutarına zam geldi!

Memurun seyyanen zammı eksik yatıyor! 8 bin 77 TL'den 3 bin 769 TL kesiliyor! 

Emekli promosyonunda son dakika! Ceza gibi karar: O emekliler banka promosyondan yararlanamadı!