Vergi

Emekliler emlak vergisinden muaf mı?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''emeklilerin emlak vergisi muafiyeti''hakkında sorulan soruyu yanıtladı...

Emeklilerin Emlak Vergisi muafiyetinden istifade etmeleri için bazı şartlar bulunuyor. Peki, emekliler hangi durumlarda emlak vergisi ödemezler?

Ablam emekli ve oturmakta olduğu bir dairesi var. Bu daire dışında bir de 1/4 hisseye sahip olduğu bir başka daire var ki bu kendisine miras kaldı. Sahibi olduğu daire için Emlak vergisi ödemiyordu. Şimdi belediye birikmiş Emlak vergisi adı altında vergi çıkardı. Bu yapılan doğru mu? ● M.Ş.

Emeklilerin Emlak Vergisi muafiyetinden istifade etmeleri için bazı şartlar var, şöyle: Türkiye’de emekli olmak, taşınmazın Türkiye’de olması. Evin 200 metrekareyi geçmemesi, sahip olunan tek mesken olması. Emekli maaşından başka gelirinin bulunmaması (gayrimenkul, ücret, ticari faaliyet geliri vs. gibi).

Bu şartları taşıyan emekli, ilgili belediyeye dilekçe vermek kaydı ile Emlak Vergisi’nden muaf olur. Bu muafiyet kendiliğinden başlamaz, belediyeye dilekçe vermek gerekir. Muhtemelen okuyucumun ablası zamanında bu dilekçeyi vermiş ki muafiyet başlamış ancak ondan sonra muafiyet kalkmış ve şimdi birikmiş Emlak Vergisi isteniliyor.

Dörtte bir hisseye sahip olunan bir gayrimenkul var. Bu, muafiyeti ortadan kaldırır mı? Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın bu konuda 2010 yılında verdiği bir görüş var ki buna göre emeklinin hisseli de olsa (ki olayda hisse, devre mülk hissesidir) ikinci bir gayrimenkule sahip olunması durumunda muafiyetten yararlanılamaz.

Bu halde bakılacak olan husus, hisseli gayrimenkule ne zaman sahip olunduğu hususudur. Hisseli gayrimenkule 1/4 hisseye sahip olduğu tarihten önceki yıllar için bir problem yaşamamalı ancak muafiyet, hisseli gayrimenkule malik olduğu tarihten sonrası için söz konusu olabilmelidir. Belediye bir hata sonucu muafiyetin başladığı tarihten itibaren borç çıkarmış olabilir bu hususa dikkat çekmek istedim.

Emekliler için emlak vergisi muafiyet şartları!