Kent Haberleri

Emekliler hemen bu hesaba göz atın! Hangi ayda başvuran daha yüksek maaş alıyor? Bir bir sıralandı! 

Emeklilik hesabı yapanlar son dönemde, SGK’ya başvurucağı tarih konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Peki hangi ayda başvuran daha yüksek maaş alıyor? İster EYT’den olsun ister normal  koşullarla emeklilik planı yapılsın, zamanlama herkes için kritik önem taşıyor

Emeklilik dilekçesinin ne zaman verildiği alınacak ikramiye ile maaş zammı oranını etkiliyor. İster EYT’den olsun ister normal  koşullarla emeklilik planı yapılsın, zamanlama herkes için kritik önem taşıyor. 

Özellikle bu sene asgari ücrete gelen ara zam, emekli maaşlarına uygulanan seyyanen zamlar, refah payı gibi düzenlemeler emeklilik dilekçesi verilecek zamanı daha önemli hale getirdi. Bu durum da emekli adaylarının kafalarının karışmasına sebep oldu. 

Örneğin 2022 Aralık'ta dilekçe verenler, Ocak 2023’te dilekçe verenlere göre daha yüksek maaşla emekli oldu. 

Peki Haziran'da başvuru yapanla, Temmuz'da başvuru yapanların emekli aylığı arasında bir fark olacak mı? 

Emekliler hemen bu hesaba göz atın! Hangi ayda başvuran daha yüksek maaş alıyor? Bir bir sıralandı! 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; emekli olanların aylığı hesaplanırken, tüm çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlarının (brüt ücret) güncel değeri hesaplanıyor. Bunun için tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışın yüzde 100’ü ile milli gelirin yüzde 30’unun toplamından meydana gelen  güncelleme katsayısı belirleniyor. 

Dilekçe verildikten sonra, ilk olarak dilekçe verilen tarihten önceki en son senenin aralık ayı itibarıyla ortalama kazanç  hesaplanıyor. Hesaplanan kazanca, dilekçe 1 Ocak-1 Temmuz tarihleri arasında verildi ise Ocak'taki emekli aylığı zammı ilave ediliyor. Dilekçe 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında verildiğinde de önceki senenin sonu itibarıyla hesaplanan kazanca ocak ve temmuz aylarındaki emekli aylığı zamları ekleniyor. 

Haziran'da ya da bu ay sonrasında dilekçe verenler, 5 Temmuz uygulanacak emekli zammından ve refah artışından aynı şekilde faydalanacak. Özetle emeklilik başvurunuzu haziran ayında yapmak ile temmuz ayında yapmak arasında emekli maaşı rakamı açısından fark yok. Fakat, emekli maaşının başlangıcı, bayram ikramiyesi ve çalışmakta olanlar için kıdem tazminatını etkiliyor. 

Emekliler hemen bu hesaba göz atın! Hangi ayda başvuran daha yüksek maaş alıyor? Bir bir sıralandı! 

BAYRAM İKRAMİYESİNİ ETKİLER 

Emekli maaşı, başvuru tarihini takip eden aybaşından geçerli olacak şekilde bağlanıyor. Bu çerçevede, Haziran'da başvuruda bulunanların emekli maaşı temmuz ayında, ağustostan geçerli olmak üzere bağlanıyor.

Yani, Haziran'da başvuru yapılması halinnde bir ay daha erken emekli aylığı almaya başlanabiliyor. Bayram ikramiyesi, bayramın içindeki ayda hesaplara yatırılıyor. Emeklilik için Haziran'da başvuru yapılırsa, Kurban Bayramı’nın içinde bulunduğu temmuz ayında emekli aylığı alınacağından bayram ikramiyesi de ödenir. Başvuru Temmuz'a kalırsa, bayram ikramiyesi yatmaz. 

KIDEM TAZMİNATI ARTACAK 

Emeklilik başvurusunda haziran ve temmuzun bağlanacak maaş tutarını etkilemediği belirtiliyor. Ancak Temmuz ayı asgari ücretin yeniden belirlendiği, memur ve emekli maaşlarının arttığı bir ay olduğu için pek çok kalem etkileniyor. 

Bunlardan biri olan kıdem tazminatının en düşüğü asgari ücretin brütüne göre, tavan tutarı da memur maaş katsayısına yani memur zammına göre hesaplanıyor.  

Asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapıldı ve en düşük kıdem 1 Temmuz tarihinden itibaren 13 bin 414 liralık brüte göre  belirlenecek. Şu an için 20 bin TL olan tavan tutarın ise 1 Temmuz itibarıyla memur maaşlarına yapılan zamma göre 25-26 bin TL'ye kadar yükseleceği öngörülüyor. Yani bu zamlar, hem asgari ücretlinin, hem de 20-25 bin TL brüt ücreti olanların daha yüksek kıdem tazminatı almasına imkan sunacak. 

Aralık 2023 ila Ocak 2024 planları açısından değerlendirildiğinde hangi dönemin emekli adaylarına avantaj sağlayacağının belirlenmesi zor. Çünkü enflasyonun seyri ve büyüme oranı hayata geçecek yeni ekonomi programına göre şekil alacak. 

Bu durumun hesapları etkilemesi beklenirken, diğer taraftan Temmuz'da enflasyonun üzerinde refah zammı uygulanırsa ve senenin geri kalan aylarında yıllık enflasyon mevcut seviyelerde devam ederse dilekçeyi bu sene bitmeden verenler avantajlı olabilecek. 

Kargolar 26 Haziran'da açık mı? Aras, PTT, MNG, Yurtiçi kargo Kurban Bayramı'nda çalışıyor mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika müjdesi: LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere ek kontenjan geliyor! 

Merkez Bankası faiz kararından sonra gümüş fiyatları arttı mı? Gümüş ne kadar, kaç TL?