Ekonomi

Emekliler hüsranda! Maaşları eksik hesaplandı! Uzmanlar her şeyi bir bir ortaya döktü!

Emekliler alacakları zam yüzdesini görünce şaşkınlığa uğradı. Bu durumu uzmanlar da açıklık getirdi. İşte detaylar!2023 Ocak dönemi aylık artış verilerinin hesaplanmasından sonra SGK maaş hesaplama robotu hizmet vermeye başladı

EYT'liler ve emekliler ne kadar maaş alacaklarını merakla bekliyordu. 2023 Ocak dönemi aylık artış verilerinin hesaplanmasından sonra SGK maaş hesaplama robotu hizmet vermeye başladı. Emekliler 2022 sonu maaş zammı yüzdeliğin14.51 olduğunu görünce hüsrana uğradı. İşte detaylar…

EYT’li emekliler ve yeni emekli olacakların 2022 sonu maaş zammı yüzde 14.51 olarak SGK sistemine yüklendi, ancak bilindiği üzere maaş zammı yüzde 30 olarak açıklanmıştı. Bu konuya dair uzman isimler açıklama getirmeye çalıştı.

Sosyal Güvenlik Uzman Özgür Erdursun haftalar önce, "Yüzde 15 refah payı verildi. Bu yüzde 15 refah payı bunun üzerine yansıtılmış olduğunda ne görüyorsanız aynısını görürsünüz. O refah payı yansıtılmaz ise bırakın EYT'liler yeni yılda biraz daha yüksek aylık görmeyi, geçen yıla kıyasla daha düşük aylık görecekler" açıklamasını yapmıştı. EYT yasasının çıkmasını bekleyen milyonlarca kişi, yasanın çıkması ile beraber alacakları maaşları hesaplayıp, planlarını ona göre yapmanın hayalini kuruyordu. Vatandaşların maaşlarını hesaplayabileceği uygulama ekranı SGK tarafından geçtiğimiz günlerde erişime açıldı. Ama maaşlara Özgür Erdursun'un öngördüğü gibi 2022 sonu maaş zammı yüzde 14.51 olarak yansıtıldığı görüldü.  EYT'liler ve yeni emekli olacaklar büyük bir hüsrana uğradı. Erdursun SGK sisteminin açılıp gerçek ile karşılaşmasından hemen sonra Twitter hesabından, "Ben haklı çıkmaktan yoruldum! EYT yüzde 30 muymuş!" paylaşımında bulunmuştu.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emekli maaşı hesaplaması, çalışma günü, prim ödemesi gibi pek çok kritere göre değişkenlik gösteriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da kendi sitesinde yer verdiği maaş ve emeklilik zamanı bilgileri ile birlikte, kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşı açık bir şekilde belirtilmektedir.

BUGÜN EMEKLİ OLSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

Bilindiği gibi SGK tarafından uygulamaya konan 'Emekli olursam ne kadar maaş alırım' ekranı ile birlikte, EYT'li olmaya hak kazanacak kişiler maaşlarını kolaylıkla hesaplayabiliyor.

EYT KADEMELİ EMEKLİLİK!

4447 Sayılı Kanun ile normal emeklilik için kademeli yaş ve prim gününde artırıma gidildi. Kısmi emeklilik için ise kademeli yaş artışına gidildiği açıklandı. Daha önce yapılan açıklamalarda ise EYT’lilere 8 Eylül 1999 tarihindeki koşullar ile emeklilik hakkı verileceği belirtildiği için kamuoyunda SSK’lıların 5000 prim günü ile emekli olacağı beklentisi meydana gelmişti. TBMM’ye sunulan teklifte de yalnızca normal emeklilik ile ilgili mevcut yaş şartının kaldırılması, 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününün aynı şekilde bırakılması öngörüldü.

75 metrekare prefabrik ev kaç para? İşte 1 Şubat 2023 fiyat listesi!

EYT’lilerin yeni çilesi! Emeklilik hayal mi oldu? Emekli oldum zannedenler hüsrana uğradı!