Ekonomi

Emekliler isyan ediyor! 3 bin 600 gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyenin maaşı aynı olmaz!

Hükümetin en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin hazırladığı yasa teklifinin yankıları sürüyor. Bu teklifin yasalaşması halinde yaklaşık 15,6 milyon emeklinin yarıdan fazlasının maaşı eşitlenirken, daha yüksek prim ödeyip de emekli olanlar bu duruma itiraz ediyor.Daha yüksek sigorta primi ödeyip emekli olanlar, daha düşük prim ödeyenler ile eşitlenmesinden rahatsız olurken, EYT’liler ile birlikte yaklaşık 15,6 milyon kişiye ulaşacak emeklilerin yarıdan fazlası neredeyse aynı maaşı alacak

AKP hükümetinin yaptığı son hamle ile en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkarması yeni tartışmaları da gündeme getirdi. Daha yüksek sigorta primi ödeyip emekli olanlar, daha düşük prim ödeyenler ile eşitlenmesinden rahatsız olurken, EYT’liler ile birlikte yaklaşık 15,6 milyon kişiye ulaşacak emeklilerin yarıdan fazlası neredeyse aynı maaşı alacak.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, en düşük emekli maaşı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılırken, Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen ikramiye tutarı ise bin 100 liradan 2 bin liraya yükseltildi. Her iki karara ilişkin hazırlanan kanun teklifi ise TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu hafta Genel Kurul’da görüşüldükten sonra yasalaşması beklenen yasa teklifi ile en düşük emekli maaşı nisan ayından itibaren 7 bin 500 liraya yükseltilmiş olacak. Ayrıca nisan ayında bütün emeklilere de 2 bin liralık bayram ikramiyesi ödemesi yapılacak.

PRİME GÖRE MAAŞ OLMALI

CHP’li Bülent Kuşoğlu, sözkonusu düzenlemelere karşı olmadıklarını belirtmekle birlikte zamanlamasının doğru olmadığını söyledi. Sosyal güvenlik sisteminin prim esaslı olduğunu ve aktüeryal bir hesaba dayanması gerektiğini savunan Kuşoğlu, yani ne kadar prim ödenirse o kadar maaş alınması gerektiğini vurguladı. Emeklilik sisteminin iyice bozulduğunu söyleyen Bülent Kuşoğlu, “Şu anda mevcut ücret sistemi, asgari ücrete yaklaştı. Ülkemizin yaklaşık yüzde 60’ı asgari ücret alıyor gibi görünüyor. Emekli maaşlarının durumu da bu hale geldi. Ortalama emekli maaşları 7 bin 500 liraya yaklaştı” diye konuştu.

HİÇ ADİL DEĞİL!

Kuşoğlu, devletin muhtaç olanlara yardım etmesinin normal olduğunu ancak bu yardımın sosyal güvenlik sistemi ile eliyle yapılmasının çok doğru olmadığını savundu.

HDP’li Garo Paylan ise yasa teklifini eleştirerek en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesiyle her üç emekliden ikisinin eşitlendiğini, dolayısıyla 3 bin 600 gün prim ödeyenler ile 9 bin gün prim ödeyenlerin de aynı maaşı alacağına işaret etti. Yani daha yüksek oranda yani asgari ücretin iki katı prim ödeyenlerin de asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin aynı emekli maaşını alacağına değinen Paylan, bunun da hiç adil olmadığını savundu.