Ekonomi

Emeklilerin gözü kulağı bu haberde! 14 milyon emekliyi bekleyen yeni yıl zammı ne kadar olacak?

Aralık ayı enflasyon oranı sonrasında işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ne kadar artacak? En düşük emekli maaşı değişecek mi? Memur emeklilerinin zam oranı ne olacak?Birgün Yazarı Yalçın Karatepe, Türkiye genelindeki 14 milyon emeklinin dört gözle beklediği Ocak ayı zammındaki olası formülleri ele aldı

Emekli maaşlarına gelecek zam oranı büyük bir merakla bekleniyor. Birgün Yazarı Yalçın Karatepe, Türkiye genelindeki 14 milyon emeklinin dört gözle beklediği Ocak ayı zammındaki olası formülleri ele aldı.

Türkiye'de emekli maaşları memur, işçi ve esnaf olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Emekliler içinde en büyük oranı yüzde 60’dan fazla bir oranla işçi emeklileri oluşturuyor. Memur emeklileri ise diğer gruplara göre ortalamada daha yüksek emekli aylığı alıyor. Emekli maaşlarının artışında memur emeklileri için farklı uyulama yapılsa da fiili uygulama aşağı yukarı aynı orana denk geliyor. İşçi ve BAĞ-KUR emekli maaşları birikimli enflasyon oranında artarken memur emeklilerinin maaşları enflasyon farkı ve ek olarak toplu sözleşme tutarı dikkate alınarak artırılıyor.

EMEKLİ MAAŞLARI ZAM ORANI YÜZDE 17 Mİ?

Karatepe, temmuz ayından kasım ayı sonuna kadar oluşan birikimli enflasyon yüzde 14. Eğer Aralık ayı TÜFE yüzde 3 civarında gelirse, yılın son altı ayında birikimli enflasyon yaklaşık yüzde 17 olacağını belirtti. Başka bir düzenleme yapılmazsa işçi ve BAĞ-KUR emeklilerin maaşlarında yapılacak artışın yüzde 17 olacağını ifade eden Karatepe, 5 bin lira maaş alan bir emeklinin maaşının 5 bin 850 liraya yükseleceğini kaydetti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜKSELECEK Mİ?

2022 yılı haziran emekli aylığı 2 bin lira olan bir emeklinin aylığına ilk altı aylık enflasyon farkı kadar (yüzde 28,13) artış yapıldığını ve aylığı 2 bin 562 liraya çıktığını kaydeden Karatepe, bu tutar 3 bin 500 liranın altında kaldığı için aradaki 938 liralık farkın Hazine tarafından karşılandığını ve emekliye 3 bin 500 lira ödendiğine dikkat çekti. Emeklinin eline 3 bin 500 TL geçse de gerçek maaşın 2 bin 562 lira olduğuna işaret eden Karatepe, Ocak ayı zammının de bu rakamlar üzerinden hesaplanacağına işaret etti. Bu maaşlar yükselse bile en düşük maaşın yine 3 bin 500 liraya tamamlanacağını sadece Hazine'nin ödediği farkın değişeceğini kaydeden Karatepe, 3500 lira ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmazsa pek çok emeklinin eline aynı maaş tutarının geçeceğini kaydetti.

Hazine katkısı olmadan 3 bin 500 ve üstünde aylık alanların maaşları ise enflasyon oranı kadar artırılacak yani şu anda 4 bin lira alan bir işçi emeklisinin aylığı 4 bin 680 liraya yükselecek.

MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK?

Karatepe memur maaşlarında ise temmuz- aralık dönemi enflasyonu yüzde 17 olarak tahmin edilse de iktidarın “Ben size temmuz ayında sözleşmeden kaynaklı yüzde 7 ve buna yüzde 2,5 daha ekleyerek yüzde 9,5 fazladan ödeme yapmıştım” diyeceğini ve bu tutarın enflasyon oranından çıkarılarak sözleşmeden gelen yüzde 8'in eklenmesiyle zam oranının yüzde 15,5 olacağını ifade etti. Karatepe, diğer formülde ise memur maaşlarının yüzde 17 + yüzde 8 ile yüzde 25 oranında zamlanacağını kaydetti.