Ekonomi

Emekliliğinizi öne çekin! 2 sene önce emekli olun! İşte detaylar!

Çalışanlar, belli şartları sağladıkları takdirde emekli olabiliyorlar. Peki erkenden emekli olmak mümkün mü? İşte emekliliğinizi öne çekecek hususlar! Bunun dışında SGK'dan alınan belge ile de erken emekli olabilirsiniz

Emeklilik için sigorta başlangıç tarihi, yaş, cinsiyet, prim ödemesi ve hizmet süresine dair bilgiler dikkate alınmaktadır. Bunun dışında SGK'dan alınan belge ile de erken emekli olabilirsiniz.

İşte haberin detayları…

SİGORTALI ANNELER!

İlk olarak Sosyal güvenlik sistemi kadınlara bazı ayrıcalıklar tanıyor. Bunlardan ilki her çocuk için borçlanma hakkı. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırmaktadır. Yani yaşı ve yılı dolmuş olan annelerin primi eksik ise 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN KİŞİLER!

Engelli çocuğuna bakan anneler için de erken emeklilik hakkı bulunmaktadır. Annenin 1 Ekim 2008 sonrası prim gününün dörtte biri kadar bir süre, toplam primlerine eklenmektedir. Bu ilave edilen prim, yaş şartından da düşülmektedir.

Erkekler için sunulan en önemli avantaj ise askerlik süresini borçlanmaktır. Eğer sigortalı bir işe girmeden önce askerlik yapılmışsa, daha sonra askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi kadar geri çekilebilir ve borçlanma yapılan süreler emeklilik primine eklenebilir.

VERGİ İNDİRİMİ BULUNUYOR!

Yasal düzenlemeler, çalışma gücünü kaybeden ve sürekli rahatsızlığı veya engeli olanlara erken emeklilik olanağı vardır. Bunlardan biri olan engelli emekliliği; doğuştan meydana gelen engellilik ya da rahatsızlık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında hak ediliyor. Burada da en az yüzde 40 iş görme kaybı olmalıdır.

İŞGÜCÜ KAYBI YAŞANIRSA!

Çalışırken ortaya çıkan sağlık rahatsızlığı ya da iş kazası sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler, SGK’dan sağlık raporu alarak ‘malulen emekli’ olabiliyor. Bunun için de en az 1800 gün prim yeterli oluyor. Kanser, Epilepsi ve Demans gibi hastalıklar bu kapsamda değerlendiriliyor.

YIPRANMA HAKKI

Erken emekliliği mümkün kılan yöntemlerden biri de ‘yıpranma payı’ denilen husustur. Buna ‘fiili hizmet süresi zammı’ da denilmektedir. Yıpranma hakkından hem SGK’lı işçiler hem de memurlar faydalanabiliyor. Bu yolla, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar ilave prim kazanırlar.

Sağlık çalışanları dikkat! Bakandan sağlık çalışanlarına teşvik miktarı açıklaması!

Emekli dev promosyon ödemesi! 15 bin TL promosyon ödemesi açıklandı!

TOKİ sosyal kont projesi detayları! TOKİ 81 ilde yeni sosyal konut projesi şartları nelerdir?