Ekonomi

Emeklilik hayalleriniz boşa gitmesin! Uzmanlar uyarıyor, aman dolandırıcılara dikkat!

EYT’nin yasalaşmasıyla birlikte 2 milyonu aşkın insan emekli olacak. Her emeklinin hayali ise küçük bir şehir veya kasabaya yerleşip şehir gürültüsünden uzaklaşmak. Bu yüzden şu sıralar Ege ve Trakya’daki konut ve arazilere yoğun talep var ancak bu hayallerin boşa gitmemesi için uzmanlar uyarıyor.Emeklilik tazminatlarını alanlar ise şimdi bir başka hayalin peşinde… 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından yıllardır yaş sınırına takılan 2 milyonu aşkın kişi emeklilik hakkını elde etti. Emeklilik tazminatlarını alanlar ise şimdi bir başka hayalin peşinde…

 

EYT ile emeklilik hakkını elde ettikten sonra aktif olarak artık iş hayatına devam etmek istemeyenler şu sıralar büyük şehirlerden uzaklaşıp küçük bir şehre veya kasabaya yerleşmenin planlarını yapıyor. Bu da haliyle emlak piyasasını hareketlendirmiş durumda. Emeklilik planlarına bir de deprem endişesi de eklenince bu hareketlilik daha da arttı.

TÜGİAD üyesi ve gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, Kahramanmaraş deprem felaketlerinin ardından insanların yatırım taleplerinin de değiştiğini vurgulayarak “Buna bir de EYT kapsamında emekli olanların talepleri eklenince özellikle Trakya bölgesindeki konut fiyatlarında yüzde 200’lere ulaşan yükselişler yaşandı” dedi. Altınay, özellikle İstanbul’da yaşayanların riskli gördükleri konutlarından çıkıp daha güvenilir buldukları Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’ne yöneldiğini söyledi.

ARAZİ SATIŞLARI PATLADI

Altınay, bugünün şartlarında emekli tazminatlarıyla İstanbul’dan ev veya arsa alamayanların Trakya Bölgesi’ne yöneldiğini belirterek bu nedenle bölgedeki arsa taleplerinde ciddi oranda artışlar yaşandığına dikkat çekti. Yoğun talep sonucu 4-5 ay öncesine göre arazi fiyatlarının üçe katlandığını kaydeden Altınay, arazi satın alanların üzerine prefabrik ev veya villa yapmayı tercih ettiğini ifade etti.

KÖYLERE DE İLGİ FAZLA

Trakya bölgesinin toprakları tarıma elverişli olduğunun altını çizen Gülcan Altınay, emeklilik tazminatlarını alanlardan bazılarının tarım arazilerine yatırım yaptığını, bir kısmının ise şehrin gürültüsünden uzaklaşmak amacıyla sahile yakın bölgelerden yazlık aldığını söyledi.

Trakya’da insanların köyde yaşamayı da tercih edebildiğini kaydeden Altınay, köylerdeki arsa fiyatlarında da artışlar olduğunu, şu anda arsa fiyatlarının dönümü 100-150 bin liradan başladığını aktardı.

EN PAHALI EGE VE TRAKYA

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, müstakil yaşamda en çok tercih edilen bölgelerin Trakya ve Ege bölgesi olduğuna işaret ederek şehir bazında ise öne çıkanları şöyle sıraladı:

“Ege ve Trakya bölgesi müstakil yaşamı tercih edenler açısından en cazip bölgeler arasında yer alıyor. Tabii Ege bölgesi en pahalı bölgelerdin birisi. Ardından Trakya bölgesindeki konutlar ve arsalar geliyor. Ege bölgesinde İzmir Çeşme yoğun ilgi gören yerler. Çanakkale köprüsünün yapılmasının ardından Çanakkale ve Çerkezköy Çorlu bölgeleri en pahalı bölgeler olarak dikkat çekiyor.”

 Emlak fiyatlarındaki artışın uzun bir süre daha devam edeceğini söyleyen Altınay, İstanbul-Edirne arası hızlı tren hattının devreye girmesiyle fiyatların daha da yükseleceğini ifade etti. Altınay, özellikle deprem açısından daha güvenli olması nedeniyle Çerkezköy Çorlu’ya olan talebin daha da artacağını, bunun da bölgedeki emlak fiyatlarını tırmandıracağını kaydetti.

DOLANDIRICILARA DİKKAT EDİN!

Altınay, emeklilik tazminatlarıyla İstanbul dışında konut veya arazi alma hayali kuranları, dolandırıcılara karşı da uyardı. Altınay, özellikle alım-satım işlemleri gerçekleşmeden gönderilen kaparo ve ön ödemelerin yasal bir geçerliliğinin bulunmadığının altını çizerek herhangi bir mağduriyete uğramamak için ön satış sözleşmesi yapılmasını önerdi. Ön satış sözleşmesinin hem alıcı hem satıcı açısından yaşanabilecek mağduriyetleri önleyeceğini kaydeden Altınay, “Ev veya arazi almak isteyenler; emlak piyasasında güvenilirliği ve saygınlığı olan kurumlardan veya lisanslı aracılara başvurabilir. Ayrıca satın alacağınız arazinin mutlaka imar durumunu sorgulayın. Bununla ilgili belediyelerden veya aracı kurumunuzdan gerekli bilgiyi alabilirsiniz” diye konuştu.

Öte yandan arsa ve arazinin her zaman en iyi yatırım aracı olduğunu belirten Altınay, birikimi olanların paralarını dövizde tutmak yerine kesinlikle arsaya yatırım yapmasını tavsiye etti. Altınay, bunun için prim yapan bölgelerin iyice araştırılmasını veya yetki belgesi olan emlak danışmanlarından destek alınmasını sözlerine ekledi.