Kent Haberleri

Emeklilik için yeni ayrıntı belli oldu! Beklenen formül geldi! Emekli olmak isteyenler hemen baksın!

Önceki günlerde AK Parti seçim beyannamesinde özellikle annelere ve ev kadınlarına getirilecek yeni emeklilik hakları konusunda sosyal güvenlikte yeni bir reform ve emeklilik formülü gelebileceği gündeme geldi. Peki, emeklilik için yeni detaylar neler? Hangi formüller bulunuyor? İşte detaylar... Aynı zamanda emeklilikte iki kriter ön plana çıkıyor

Emeklilik sisteminde özellikle kadınlar için gelecek yenilikler bulunuyor. Aynı zamanda emeklilikte iki kriter ön plana çıkıyor. Bilindiği gibi bazı mesleklerde fiili hizmet zammı denilen yıpranma hakkı yer alıyor. Böylece bu meslek sahiplerinin çalışmalarına prim gün sayısı ilave ediliyor. Eklenen prim gün sayısına göre de yaş koşulu geriye alınıyor.

AK Parti seçim beyannamesindeki ev hanımları ve anneler için getirilecek sistem biraz buna benziyor. Anneler çocuk sayısına göre aynen yıpranma uygulamasında olduğu gibi çalıştıkları primlere gerçekleştirilen ek nispetinde yaş koşulunu geri alabilecek.

Yine ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmının ödenecek olması ve bu noktada kısmi emeklilik koşullarının esnetilmesi gündeme geldi.

Bunlar emeklilik sistemine getirilecek yenilikler olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda yeni bir reformun da ipuçlarını veriyor.

SIRA EYT SONRASINDA

EYT düzenlemesiyle bir taraftan yaş şartı olmadan milyonlarca insan emekli olurken bu yasayı küçük zaman dilimiyle kaçıran yurttaşlar da bulunuyor. Örneğin 9 Eylül 1999 tarihinde sigorta girişi yapılmış bir yurttaş bir gün önce sigortalı olan bir EYT'li çalışana göre 17 sene daha geç emekli oluyor.

İşte detaylar...

9 Eylül 1999 tarihi sonrasında sigortalı olan yurttaşlar kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşında ve 7 bin gün primle emekli olma hakkını kazanıyor. 2008 yılı sonrasında ise prim gün sayısı 7200'e erkeklerde yaş şartı ise 61'e yükseliyor.

Bu durumda 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan yurttaşlar için de bir kademeli yaş indirimi gündeme gelebilecek.

YAŞ ŞARTI ESNETİLEBİLİR

Bugün global çapta emeklilik yaşının artırılması tartışmaları yaşanırken, Türkiye'de ise EYT yasası ile milyonlarca insan yaş şartına takılmadan emekli oluyor. Fakat bundan sonraki reform çalışmalarında yaş şartının tümüyle kaldırılması mümkün görünmüyor.

Bu noktada emekli sayısıyla çalışan sayısı arasındaki dengenin sosyal güvenlik sisteminin devamı konusunda çok önemli olarak görülüyor.

Fakat EYT’yi kısa sürelerle kaçıran yurttaşlar açısından bir kademe çalışması gündemde. Burada 60 olan yaş şartının geriye doğru kademeli olarak çekilmesi gündeme gelecek. Bu noktada prim ve yıl kriterleri devreye girecek.

2 KRİTER ÖNE ÇIKIYOR

Bu noktada işe ilk girilen tarihe göre iki kriter öne çıkıyor. İlk olarak 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan bir birey için prim şartının tamamlanması önemli hale geliyor.

Bu durumda 2008 yılına kadar olan sürede 7 bin gün prim ödeyerek çalışmak gerekli olacak. İkinci kriter olarak düşünülebilecek şart ise yıl şartı olarak öne çıkıyor.

EYT sonrası için yıl şartı yok ama kademeli yaş indiriminde bir yıl şartı gelebilir. Bu yine kadınlarda 20 erkeklerde 25 olabilir ve bu kriterlerin her ikisi de kullanılabileceği gibi bir tanesi de tercih edilebilir.

Evde bakım maaşı alanlar bayram ikramiyesi alacak mı? Bakan Derya Yanık peş peşe açıkladı!

Bağ-Kurlular dikkat! Torba yasada Bağ-Kur tescil affı olacak mı?

Altın almalı mı, satmalı mı? Bir gram altını olan bile acilen baksın!