Köşe yazıları

Emeklilik ve tazminat hakkı için yaş şartı yok!

Yüz binlerce polis memurunun merak ettiği konuyu köşesine taşıyan Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu kadrosuzluk nedeniyle emekliliğe ayrılan polis memurlarının emeklilik ve tazminat konularına dair önemli bilgiler verdi.Yazısına "Belli bir rütbeye ulaştıktan sonra kadro oluşmadığından dolayı bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet mensupları emekli edilip, tazminat ödenebiliyor

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu bugün kaleme aldığı yazısında polis memurlarının emeklilik ve tazminat konularına değindi.

Yazısına "Belli bir rütbeye ulaştıktan sonra kadro oluşmadığından dolayı bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet mensupları emekli edilip, tazminat ödenebiliyor. İşte bu kapsamda aranan şartlar..." diyerek başlayan Sarısu konuya ilişkin detayları başlıklar halinde tek tek açıkladı...

İşte Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu'nun "Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik ve tazminat" başlıklı yazısı...

"Kimler yararlanabilir?

Emniyet mensuplarından bulundukları rütbelere terfi ettikleri tarihten itibaren beş yıl içinde bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet amirleri ile dördüncü, üçüncü ve ikinci sınıf emniyet müdürleri, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartlara haiz olmaları kaydıyla, emekliliğe sevk ediliyorlar. Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun teklifi ve İçişleri Bakanı onayı ile hizmet ihtiyacı sebebiyle kadrosuzluktan emekliye sevkleri mümkün oluyor.

En fazla bir defa uzatma:

Bunlardan, hizmet ihtiyacı nedeniyle kadrosuzluktan emekliye sevk edilmesi uygun görülmeyenlerin fiili hizmet süreleri, aynı usul ile iki yıl uzatılıyor. Bu şekilde göreve devamı uygun görülenlerin durumu, iki yıl sonra tekrar değerlendirilerek en fazla bir defa daha uzatılabiliyor. Görev süresi uzatılmayanlar ise kadrosuzluktan emekliye sevk ediliyor.

6 yıl sınırı bulunuyor:

Birinci sınıf emniyet müdürlerinin bulundukları rütbedeki en fazla bekleme süresi ise 6 yıl. Bu süre sonunda bir üst rütbeye veya meslek derecesindeki göreve atanamayanlar, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartlara haiz olmaları kaydıyla, kadrosuzluk nedeniyle Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun teklifi ve İçişleri Bakanı onayı ile emekliye sevk ediliyor.

UYGUN GÖRÜLMEYEN HİZMETE DEVAM EDER

Fiilen şu görevleri yapanlardan, hizmet ihtiyacı nedeniyle kadrosuzluktan emekliye sevk edilmesi uygun görülmeyenler, hizmete devam ettirilmektedir: Emniyet genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, polis akademisi başkanı, başkan, birinci hukuk müşaviri, daire başkanı, il emniyet müdürü, emniyet müşaviri, polis moral eğitim merkezi müdürü, akademi başkan yardımcısı, polis amirleri eğitimi merkezi müdürü, başkan yardımcısı, teftiş kurulu başkan yardımcısı, teftiş kurulu grup amiri, polis başmüfettişi, polis meslek yüksek okulu müdürü, polis meslek eğitim merkezi müdürü ve polis eğitim merkezi müdürü. Bu şekilde göreve devamı uygun görülenlerin durumu, iki yılda bir Yüksek Değerlendirme Kurulu tarafından ayrıca karara bağlanmaktadır.

EMSALİNDEN FAZLA OLAMIYOR

Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen emniyet mensuplarına verilecek emekli aylığı ve kadrosuzluk tazminatı toplamı, genel müdürlükte aynı kadrodaki emsaline, kadrosuna bağlı olarak mali haklar kapsamında yapılan toplam ödemeyi geçemiyor. Bu tazminat, vergiye tabi olmayıp yaş haddinden önce ölenlerin varislerine de intikal etmiyor.

YAŞ ŞARTI ARANMIYOR

Emniyet mensuplarından kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere yaş şartı aranmaksızın, prim ödeme gün sayısı yıpranma dahil 9000 gün (25 yıl hizmet) olması halinde yaşlılık aylığı bağlanıyor.

 

NASIL HESAPLANIYOR?

Kadrosuzluk tazminatına esas alınan en yüksek devlet memuru aylığı = (gösterge rakamı + ek gösterge rakamı) X katsayı olup Ocak-Temmuz 2022 döneminde geçerli katsayılara göre (1500 + 8000) X 0.235445 = 2.236 liradır.

100 LİRA EK ÖDEME VERİLİYOR

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, 2006 yılından itibaren her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 lira tutarında ayrıca ödeme yapılıyor.

BEKÇİLERİN EMEKLİLİK ZORUNLU YAŞ HADDİ 60

2020 yılında 7245 sayılı Kanun ile çarşı ve mahalle bekçilerinin yaş haddinden resen emeklilikleri için görevleri ile ilişkilerinin kesileceği yaş 60 olarak belirlenmiştir. Bu, görevde iken 60 yaşını dolduran çarşı ve mahalle bekçilerinin yaş haddinden resen emekliye sevk edilecekleri anlamına geliyor. Diğer memurlar gibi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 40’ıncı maddesi gereğince yaş haddinden emekliye ayrılan çarşı ve mahalle bekçilerine 5400 gün prim ödeme gün sayısı (15 yıl hizmet) olması halinde, 61 yaş şartı aranmadan yaşlılık aylığı bağlanmaktadır."

Erken emeklilik için yaş koşulu yok! 10 yıl çalışıp, 1800 gün prim ile emeklilik imkanı! İşte ayrıntılar...

Beklenen müjde geldi! Emeklilere 2.750 TL ödeniyor!