Ekonomi

Emeklilikle ilgili çok merak edilen iki önemli çıkış noktası

Emeklilik hesapları gündemin zirvesinden düşmüyor. Çalışan da işveren de aylardır emeklilik hesaplarıyla ve çıkması beklenen EYT düzenlemesiyle yatıp kalkıyor. İşin uzmanından bu süreçte en çok merak edilen iki önemli soruya çok net bir yanıt geldi. İşte ayrıntılar... Okurlarından gelen askerlik ve doğum borçlanmasıyla ilgili iki soruyu yanıtlayan Sarısu, askerlik borçlanmasıyla emekliliğin nasıl üç yıl erkene çekilebileceği ve primi neredeyse hiç olmayan bir ev kadınının doğum borçlanması ve üzerine isteğe bağlı sigorta ile emekli olmasının püf noktalarını yazdı

Posta Gazetesi'nden SGK ve vergi uzmanı Ekrem Sarısu okurlarından gelen çok önemli iki soruya yanıt verdi. Okurlarından gelen askerlik ve doğum borçlanmasıyla ilgili iki soruyu yanıtlayan Sarısu, askerlik borçlanmasıyla emekliliğin nasıl üç yıl erkene çekilebileceği ve primi neredeyse hiç olmayan bir ev kadınının doğum borçlanması ve üzerine isteğe bağlı sigorta ile emekli olmasının püf noktalarını yazdı.

Sarısu, okuyucudan gelen, sigorta giriş tarihi 20 Kasım 1999 ve 5673 gün primi olan kişinin SSK girişinden önce olan askerliğini borçlanma yaparsa EYT’den yararlanabilir mi? sorusunu yanıtladı. Söz konusu durumda olan kişinin 18 ay askerlik yaptığını varsayılarak, askerlik süresini borçlanması halinde emeklilik için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabi olarak EYT kapsamına gireceğini belirten Sarısu, bu durumda askerlik borçlanmasının, sigorta başlangıcını geri çekerek kişiyi hem EYT kapsamına girmesini sağladığını hem de prim ödeme gün sayısını borçlanma gün sayısı kadar artırdığını kaydetti. Sarısu, söz konusu kişinin EYT yasasının çıkmayacağını varsayılsa bile normal şartlarda 7000 gün primle 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olacakken, askerlik borçlanmasıyla emekli olacağı primi 5900 güne, yaşı da 57’ye düşürebileceğini ifade etti.

Eksik prim nasıl tamamlanır?

Sarısu eksik primi olan bir kadın çalışanın durumu hakkında da dikkate değer bir yanıt verdi. Sigorta başlangıcı 1986 olan 1966 doğumlu ve 440 gün primi olan ve üç doğum yapmış bir kadın okuyucusunun nasıl prim tamamlayıp emekli olabileceği yönündeki soruyu yanıtlayan Sarısu, bu durumda yaş haddinden emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ödemesi gerektiğini belirtti. Sarısu, bu durumda 3 doğum yapmış bir kadın çalışanın doğum borçlanmasıyla 2160 gün kazanabileceğini ve kalan 1000 günü de isteğe bağlı prim ödeyerek toplam prim gün sayısını 3600'e çıkararak emekli olabileceğini belirtti.

Önemli bir nokta var!

Bu tür bir emeklilik formülünde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğunu kaydeden Sarısu, burada dikkat edilmesi gereken önemli konunun, doğum borçlanması yaptıktan sonra isteğe bağlı olarak prim ödenmeye başlanması olduğunu kaydetti. Doğum borçlanmasıyla kazanılan günlerin borçlanma talep tarihindeki sigortalılık statüsüne, borçlanma talep tarihinde sigortalı olunmaması halinde, son olarak tabi olunan sigortalılık statüsüne sayıldığına işaret eden Sarısu, isteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayıldığından, isteğe bağlı prim öderken doğum borçlanması yapılırsa, borçlanmayla kazanılacak günlerin Bağkur’a sayılacağını, Bağkur’da da 3600 günle emeklilik hakkı olmadığına dikkat çekti.

İşverenlerden yeni asgari ücret açıklaması! Değişken asgari ücret istiyorlar!

EYT'den faydalanmak isteyenler dikkat! Zamanla yarış başladı! Askerlik ve doğum borçlanması...

EYT'de flaş gelişme! Ocak ayı için söz verildi!