Ekonomi

Emeklilikte 7 sene kuralı: Adayların aklı karışabiliyor! 1260 gün artı 1'e göre hesaplanıyor! Hemen bakın!

Emekli olan adayların kafası sosyal güvenlik sisteminin uygulamaları ile karıştırılabilir. Bunlardan biri de son 7 yıl kuralı. Emekliliğe 7 yıllık nihai kural, birkaç yılı daha olan herkesin aklında tutması gereken bir soru. Alınan maaştan sigortalı fona kadar birçok parametreyi içeriyor.Bunlardan biri de son 7 yıl kuralı

Emekli olan adayların kafası sosyal güvenlik sisteminin uygulamaları ile karıştırılabilir. Bunlardan biri de son 7 yıl kuralı. Emekliliğe 7 yıllık nihai kural, birkaç yılı daha olan herkesin aklında tutması gereken bir soru. Alınan maaştan sigortalı fona kadar birçok parametreyi içeriyor.

Farklı sigorta statüleri altında çalışmak yaygın bir durum. Örneğin; Sigortalı, Bağkur'a bağlı olarak prim ödeyebileceği gibi, Devlet memuru sıfatıyla da Emekli Sandığı'na prim ödeyebilir. Öte yandan bir memurun Bağkur'da tacir iken istifa ederek SGK'lı olarak çalışmaya başladığını ve daha sonra emekli maaşını memur olarak Emekli Sandığı'na ödediğini öğreniyoruz.

Özetle iş hayatında farklı statüde prim ödemesi gerçekleştiriliyor. Farklı statülerde çalışan bu kişiler, emekli olacakları zaman hizmetleri birleştiriliyor. Böyle bir durumda ise emekli olacak kişinin hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağı en çok araştırılan konular arasında. Bu durumun tespiti ise kişinin sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösteriyor.

11 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağını son 7 yıl kuralı belirliyor.

21 Ekim 2008 ve daha sonra sigortalı olanlar ise tüm çalışma hayatı boyunca fazla prim ödediği sigortalılık statüsünden emekli oluyorlar.

8 EYLÜL 1999’DAN ÖNCE İSE... 

Farklı iş yerlerinde çalışan milyonlarca vatandaş emeklilik hesabı oluşturuyor. Bazen SSK'dan ayrılanlar kendi işini kurar ve Bağkur sigortası ile devam ediyor. Ancak emeklilik tarihi yaklaştıkça hesaplamalar başlar. Kaza veya mecburi olarak yapılan farklı statüdeki sigorta, hem emeklilik yaşını, hem de primleri ve emekli maaşlarını etkiliyor.

BU DETAY GÖZDEN KAÇIRILIYOR 

Zira kanuna göre kişi emekli olurken sigorta geçmişine göre farklı şartlara tabidir. Emekliliğine birkaç yıl kalmış olanlar son yedi yıl kuralına özellikle dikkat etmelidir.

Prim tarihçesinde farklı kurumlarda teminat var ise son 7 yıl kuralı geçerlidir. Ders kitabından emekli olmayı beklerken 7 yıl kuralı nedeniyle Bağkur'a emekli olabilirsiniz.

1260 GÜN ARTI 1’E GÖRE HESAP 

Buradaki son 7 yıl, son 7 takvim yılı değil, prim ödemesinin son 7 yıl; Ödenen son prim 2520 gündür. Prim ödemesinin son 2520 günü içinde, fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemeleri eşit ise kesin sigortalılık statüsünden çıkarabiliyor.

Emeklilik için son 7 yılda hangi statüde prim daha fazla ise emeklilik işlemleri de ona göre yapılıyor. Eğer son 7 senelik fiili hizmet süresinde 3.5 seneden/1260 günden fazla süreli Bağkur statüsü bulunuyorsa emeklilik statüsü de 4/B oluyor. Aksi durumda ise son 7 senelik fiili hizmet süresinde son 1260 günden fazla süreli SSK statüsü varsa emeklilik statüsü de 4/A oluyor.

 

2008’DE KURAL DEĞİŞTİ 

1 Ekim 2008 yılı sonrası işe girişler için ise kural farklı. 1 Ekim 2008 sonrasında işe giren sigortalıların çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan statüye göre emeklilik koşulları belirleniyor.

BAĞKUR’UN AVANTAJI VAR MI

8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan yaşlı kişiler Bağkur’da, 5400 gün prim (15 sene), kadınsa 60, erkekse 62 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. Oysa 8 Eylül 1999 senesinin ardından sigortalı olan yaşlı biri, SSK’dan emekli olabilmek için ya primini 7000 güne tamamlayacak (kadın 58, erkek 60 yaşı dolduracak) ya da 4500 gün prim ödeyecek. Ayrıca 25 sene sigortalılık zamanını dolduracak (kadın 58, erkek 60 yaşı dolduracak). Dikkat edilirse hem yaşlı olacak hem başlangıcı 8 Eylül 1999’dan sonra olacak. Yani kısıtlı bir kesime avantaj sağlıyor.

ÖRNEK SORUYLA AÇIKLAMA 

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, okuyucusundan gelen son 7 sene kuralı ile ilgili soruyu şu şekilde yanıtıldı:

Soru: 1964 doğumluyum. SSK girişim 1982’de olup SSK’ya 2290 gün, 4B isteğe bağlıya da 1320 gün olmak üzere toplam 3610 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Sarısu, son 7 yılda primler eşitse, bu dönemde primler eşitse kesin teminatın geri alındığını bildirerek şunları söyledi: "Sorunuza göre 4/B statüsüne (Bağkur’a) SSK’dan sonra 1260 günden fazla prim ödediğinizden, Bağkur şartlarıyla emekli olacaksınız. Bağkur’da yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. İsteğe bağlı olarak 1790 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sigortalı olarak bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün (3.5 yıl) prim ödeyerek SSK’dan emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak). Bu seçenekte daha az primle ve daha erken emekli olmaktasınız."

Yok böyle indirim! Yarı fiyatına depo doluyor

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden flaş ‘promosyon’ açıklaması! İddialar asılsız

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın!