Kent Haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar hemen bu detaylara bakın! EYT'den faydalanabilecek misiniz?

EYT'liler için son viraja girilirken, vatandaşlar kafalarındaki sorulara yanıt arıyor. İşte EYT ile ilgili merak edilen tüm detaylar... EYT'liler için son viraja girilirken, vatandaşlar kafalarındaki sorulara yanıt arıyor

EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika detayları milyonlarca tarafından merakla araştırılıyor. EYT'liler için son viraja girilirken, vatandaşlar kafalarındaki sorulara yanıt arıyor. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilenleri soru cevap şeklinde kaleme aldı. 

EYT kapsamı, EYT'de borçlanma detayı, EYT'de prim günü sayısı gibi detaylar son günlerde sık sık araştırılmaya başlandı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili açıklamasında, "EYT için kapsamlı bir çalışma yaptık, aralık ayının başında tamamlanmış olacak." ifadelerini kullanmıştı. 

İşte EYT ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

KİMLER EYT'DEN YARARLANABİLİR?

İlk sigorta başlangıcı 1.1.2000 yılı, prim gün sayısı 7900 olan bir vatandaş, Noyan Doğan'a "1999 öncesi sigortalı değilim ama 1997 Aralık ayında askere gittim, 18 ay yaptım. Askere gittiğimde sigortalı değildim. Askerlik borçlanması yaparsam EYT’den yararlanabilir miyim?" sorusunu yöneltti. 

"Askere gittiğiniz tarih sigorta giriş tarihinizden önce ise, ilk sigorta giriş tarihiniz askerlik borçlanması yaptığınız süre kadar geriye çekilir" diyerek açıklamasına başlayan Noyan Doğan, askerlik borçlanması yaparak sigorta girişinin Eylül 1999 öncesine alınabildiğine; 18 ay askerlik borçlanması yapılırsa hizmet süresinin de 23 yıl 8 ay olacağına dikkat çekti. Doğan, bu durumda hizmet süresinin 25 seneye tamamlanması halinde EYT'den yararlanılabileceğini belirtti. 

Noyan Doğan, okuyucusundan gelen "Eşim 2001 SSK girişli. İki çocuğumuz var. İlk çocuk doğumu 2003’te. EYT’den faydalanma imkanımız var mıdır?" sorusunu da yanıtladı. 

EYT düzenlemesinin Eylül 1999 öncesi sigortalı olanları kapsadığına dikkat çeken Doğan, "Eşinizin sigorta girişi 2001. Doğum borçlanması sadece prim gün sayısını etkiler" dedi ve bu durumda EYT'den faydalanılamayacağını aktardı. 


 
1978 doğumlu olduğunu belirten başka bir okuyucu ise ilk SSk girişinin 15.7.1999 olduğunu belirtti ve "Prim gün sayım 6300. EYT’den bu şartlarda faydalanamıyorum, çünkü 23 sene yapıyor. Ben ne zaman emekli olabilirim?" sorusunu yöneltti.

"EYT’den yararlanabilmek için prim gün sayınız yeterli ancak hizmet yılınız iki yıl eksik." diyen Noyan Doğan, bu durumda çalışıp, 2024'te EYT düzenlemesinden faydalanıp okuyucunun emekli olabileceğini aktardı.

Noyan Doğan, EYT ile ilgili olarak staj dönemine de değindi. 18 yaş öncesi sigortasının staj dönemi sigortası olduğunu ifade eden Doğan, bu dönemde yalnızca sağlık primi yattığına, emeklilik primi yatmadığına dikkat çekti. 

Noyan Doğan'a bir okuyucusu "Sigorta girişim 1.7.1999. Pirimim 7365 gün. 18.6.1969 doğumluyum. EYT’den emekli olabiliyor muyum?" sorusunu yöneltti. Okuyucunun Eylül 1999 öncesi sigorta girişli olduğunu belirten Doğan, "Prim gün sayınız EYT’den yararlanmak için tutuyor. Ancak hizmet yılınızın 25 yıl olması gerekiyor" dedi ve iki yıl eksiği olduğuna dikkat çekerek 2024'te EYT'den yararlanabileceğini açıkladı. 

Noyan Doğan, 2008’den beri de 4/A’lı olarak çalışan, 28 yıl 1 ay 10 gün sigortalılık süresi ve 6.834 gün primi olan bir vatandaşın da EYT düzenlemesi çıktığında hemen emekli olabileceğine dikkat çekti. 

Aile destek parası 12 ay boyunca verilecek! 1 yılda 15.000 TL PTT'den alınacak! Elinizi çabuk tutun...

1 Ocak 2023 asgari ücret tek tek hesaplandı! Bu rakamları görenin resmen nefesi kesildi! Hemen siz de bir göz atın!

Çiftçiler dikkat! Mazot ve gübre desteği ödemeleri yapıldı mı? 2022 mazot ve gübre desteği hesaplara yattı mı?