Kent Haberleri

Emeklilikte yaşa takılanlar için kritik yaş detayı! EYT'de yaş sınırı kaç olacak? Peş peşe açıklanıyor!

EYT düzenlemesinde kar ve zarar hesabı son günlerde sık sık gündeme geliyor. Peki EYT düzenlemesinde yaş sınırı nasıl olacak? İşte ayrıntılar... AK Parti içinde yapılan değerlendirmelerde EYT için iş dünyasından itirazlar geldiğine, emekliliğin işverene ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ve devlete yıllık 300 milyar liralık mali yük getireceğine dikkat çekiliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde “yaş sınırı” getirilmesi planının sebebi ortaya çıktı. AK Parti içinde yapılan değerlendirmelerde EYT için iş dünyasından itirazlar geldiğine, emekliliğin işverene ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ve devlete yıllık 300 milyar liralık mali yük getireceğine dikkat çekiliyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen EYT toplantısında, yapılan etki analizleri sonucu sürpriz şekilde “düzenlemeye yaş sınırı getirilmesi” masaya yatırılmıştı.

İşte gündemden düşmeyen EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri...

EYT DÜZENLEMESİNDE YAŞ DETAYI 

Herhangi bir sınırlama getirilmeden yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişiye emeklilik hakkının tanınmış olacağı ve bunun da maliyet yükü ile enflasyona etkilerinin ağır olacağı gündeme geldi. 

Bu kapsamda EYT düzenlemesinden yararlanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı konulmasının üzerinde yoğunlaşıldığı ifade edildi. 

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda “yaş sınırı” ilgili alternatifli çalışmalar devam ederken, hazırlık tamamlandıktan sonra teklifin aralık sonu AK Parti grubuna iletilmesi, grupta yapılacak değerlendirmeler sonrasında da TBMM’ye sunulması öngörülüyor. 

Parti içinde yapılan değerlendirmelerde, herhangi bir yaş sınırlaması olmadan yapılacak EYT düzenlemesine iş dünyasından itirazlar geldiğine vurgu yapıldı. Düzenleme ile 1 milyon 700 bin ila 2 milyon çalışanın bir anda emekli olmasının üretime zarar vereceği ve bunun mal-hizmet fiyatlarını olumsuz etkileyeceği, emekliliğin işvereni ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşılaştıracağı, devlete de yıllık 300 milyar liralık mali yük oluşturacağı söyleniyor. 

Sosyal güvenlikte aktüeryal denge ve sürdürülebilirlik açısından düzenlemenin kritik önem taşıdığına dikkat çekiliyor. Seçim arifesinde olunduğu ve kamuoyunda oluşan beklentinin karşılanma düzeyinin sandık sonuçlarına yansıyabileceği de değerlendiriliyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda Türkmenistan ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı ve EYT ile ilgili de konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var. Bir yaş şartı getirilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı? Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı? Kapsamı, çerçevesi ne olacak?" sorusuna yanıt verdi. 

"Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda çalışmaların devam ettiğine ve inşallah ay sonuna kadar karara bağlanacağına dikkat çekti. 

Erdoğan, konuyla ilgili açıklamasını "2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den de EYT ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili kayıtlarla ilgili bir sorun olduğunu belirterek, "Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz. Yani sorun var değil. Alt yapıyı oluşturuyoruz" dedi ve EYT'den yararlanacak insanların tümünü kapsayacak bir düzenleme yapılacağını belirtti. 

Anne ve babalar müjde! e-Devlet'ten başvurusu onaylanan PTT'den şipşak 350-650 TL alacak! Hemen başvurun...

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı Ocak'ta kaç TL olacak? Hemen bu rakamlara bakın! Peş peşe hesaplandı!

SSK, BağKur, Emekli Sandığı 1 Ocak 2023 zamları peş peşe hesaplandı! Bu maaşları duyan düğün bayram etti! Hemen bakın!