16 / 05 / 2024

Emeklilikte yeni devir: artık 5 yıl önceden emekli olunabilecek

Emeklilikte yeni devir: artık 5 yıl önceden emekli olunabilecek

Bağ-Kur'da emeklilik için gerekli olan prim gün sayısında önemli bir değişiklik gerçekleşti. Artık bu sayı 9 bin günden 7 bin 200 güne indirildi. İşletmelerde emeklilik yolunda atılması gereken adımlarda tam olarak bin 800 gün daha az bir süreyle karşılaşacaklar.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın son açıklamasına göre, Bağ-Kur'da prim gün sayısı 9000'den 7200'e indirilecek. Bu değişiklik, Bağ-Kur'lu bireylerin SSK'lılarla aynı seviyede olmasını sağlayacak. Bu yeni uygulama, yaklaşık 1 milyon esnaf ve tüccarı doğrudan ilgilendiyor.

Emeklilik sürecinde yeni düzenlemeyle ne gibi değişiklikler geliyor?

Yeni bir yasal düzenlemeyle, 10 ve daha az personel istihdam eden işyerleri için önemli bir değişiklik geliyor. Bu işletmelerde çalışanlar, 1.800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl daha erken emekli olabilecekler. Ayrıca, gerçekleştirilecek prim reformu sayesinde emekli maaşları yüzde 20 oranında artış gösterecek. Meclis, 1 Ekim'de kapılarını açtığında çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikteki bu önemli reformlar da hayata geçirilecek.

İşçiler (4A), memurlar (4C) için belirlenen emeklilik için gerekli prim gün sayısı 7.200 olarak belirlenirken, işverenler (4B) için bu süre 9.000 gün olarak uygulanmaktadır. Yeni yasa taslağıyla, 4B kapsamındaki işverenlerin istihdam büyüklüğüne göre farklılaşan prim gün sayıları düşünülmektedir.

Emeklilikte yeni devir: artık 5 yıl önceden emekli olunabilecek

Yeni emeklilik sürecinde sistem nasıl işleyecek?

Sosyal güvenlik reformu sonucunda 2008 yılında işçi ve memur durumundaki bireylerin emeklilik için gerekli ödeme günü şartı 7 bin 200 gün yani 20 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat bu durum Bağ-Kur'lular için farklıdır. Onlar için belirlenen süre 9 bin gün olup tam 25 yıldır.

Bağ-Kurluların emekli olabilmesi için gereken prim ödeme süreleri daha uzundur ve bu nedenle emeklilik yaşı da biraz daha ileridir. SSK'da kadınlar 58 yaşında ve 7200 prim günüyle, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak Bağ-Kur'da bu durum farklıdır. Hem kadınlar için 58 yaş hem de erkekler için 60 yaş kriteri yanında, 9000 prim günü şartı da gerekmektedir.

SGK resmen duyurdu! Emeklilik hayalleriniz suya düşebilir! Hemen hizmet dökümünüze bakın!

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Sigorta girişi 2000-2008 sonrası olanlar dikkat: 5 yıl erken emeklilik müjdesi!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön