Kent Haberleri

Emeklilikten sonra çalışanın maaşı düşer mi, aylığında kesinti olur mu? Merak edenler hemen baksın!

Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam eden milyonlarca kişi maaşlarında kesinti olup olmadığını sorguluyor. İşte çalışma hayatında olan emeklilerin tüm merak ettikleri...Emekli aylığı alanların yeniden çalışması ile sosyal güvenlik destek primi kesiliyor

Türkiye'de SSK, Bağ-Kur emeklisi hem yaşlılık aylığı alıyor hem de çalışma hayatına devam ediyor. Emekli aylığı alanların yeniden çalışması ile sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşçi olarak çalışanlardan prim, memurların da emekli aylığından kesinti gerçekleştiriliyor. 

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi çerçevesinde başvurusu alınan 1.9 milyon kişinin 750 bini sosyal güvenlik destek primine tabi işe devam ediyor.

Başvuru yapanların 1 milyon 650 bininin emeklilik işlemleri tamamlandı sayılır. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı statüsünde emekli olan kişiler destek primi ödeyerek 4A'lı (SSK) olarak çalışma hatayına devam edebiliyor. EYT ile emekli olanların büyük kısmı mart ayında dilekçe verirken, aynı işyerinde çalışmayı sürdürüyor.

Peki, çalışan emeklilerin maaşları hangi durumlarda kesiliyor? İşte detaylar...

Sabah Gazetesinde yer alan habere göre, emekli aylığı bağlanıp yaşlılık aylığı kesilmeden tekrardan çalışmasıyla sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşçi olarak çalışanların priminden kesinti olurken, memurların da emekli aylığından kesinti yapılıyor. Ticari faaliyette bulunanlardan ise emekli olduktan sonra maaşlarında herhangi bir kesinti gerçekleştirilmiyor. Destek primi ödenen süreler yaşlılık, ölüm sigortaları prim gün sayısına ilave edilmiyor, toptan ödeme, hizmet birleştirmesi yapılamıyor.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANIN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?

Emekli olduktan sonra çalışanın maaşı değişmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmayı sürdürenlerden destek primi kesintisi oluyor. Memurların emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeleri çalıştığı işyeri, statüye göre farklı sonuçları oluyor. Özel sektörde çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmiyor, destek primine tabi olarak çalışılabiliyor. Ancak, kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayanların aylıklarından kesinti yapılıyor.

EMEKLİYE YÜZDE 25 ZAM!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkaran, emekli aylıklarında yüzde 25 zam öngören kanun teklifi Komisyon’da onaylandı.

Buna göre; Emekli maaşlarına temmuz ayından itibaren yüzde 25 zamlı şekilde yatırılmaya başladı. Ancak kök maaşlara yapılan bu zam ile en düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak kalmaya devam edecek.

Temmuz 2023 emekli maaş zamlarında son dakika! Emekli maaş zammı yeniden değerlendirilecek, resmen açıklandı! Acil bakın

Kiralık evlerde fiyat artışı tam gaz! Ortalama kiralar 9 bin TL ile 22 bin 500 TL arasında değişiyor! 

Adıyaman'daki deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı!