Ekonomi

Emeklinin zam rotası çizildi! İşte emekliler böyle zam alacak!

Ara zam konusu gündemi meşgul etmeye başladı. Emekliler ne kadar zam alacaklarını harıl harıl araştırmaya başladı. İşte o detaylar!Kamu işçisinin yüzde 45'lik maaş artışından sonra emeklilerin beklediği ara zamma dair, 6 aylık enflasyon verisi, refah payı ve seyyanen zam formülü üstündeki çalışmaların bitmek üzere olduğu açıklandı

Emekli vatandaşlar için ara zamda çalışmalar hız kazandı. Kamu işçisinin yüzde 45'lik maaş artışından sonra emeklilerin beklediği ara zamma dair, 6 aylık enflasyon verisi, refah payı ve seyyanen zam formülü üstündeki çalışmaların bitmek üzere olduğu açıklandı.

İşte haberin ayrıntıları…

Öğrenilen bilgilere göre maaş zamlarının temmuz ayına yetiştirilmesi amaçlanıyor. Kamu işçisine yapılan zam baz alınacak.

Sözcü'de yer alan habere göre, memur ve memur emeklisinin yüzde 6 toplu sözleşme zammına ilave enflasyon farkı da alacağı bilinmektedir. Merkez Bankası'nın anketine göre ise, 6 aylık zam oranının SGK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 29.92 sevilerinde alacağı tahmin ediliyor. Refah payı dışında memur ve emeklisi zammı ise yüzde 18.63 olarak hesaplanmaktadır. Ama burada kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zammın baz alınması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında kademeli olarak zamma gidilmesi planlanıyor. Bu şekilde en düşük emekli aylıklarına yapılan düzenlemeden faydalanamayan emeklilere dair düzeltme yapılmasını öngörülüyor. Buna göre, 10 ile 15 bin TL arasındaki emekli aylıklarının yüzde 45, 15-20 bin TL arasındaki aylıklara da yüzde 40, bu tutarın üzerindekilere aylıklara ise yüzde 35 oranında zam yapılabileceği ifade ediliyor.

Ara zammın da yüzde 45 oranında yapılması durumunda 10 bin TL'lik emekli aylığının, 4 bin 500 lira artışla 14 bin 500 TL olabileceği açıklanıyor.

EMEKLİYE ENFLASYON ZAMMI!

İşçi emeklisi Temmuz’da ilk altı ayda meydana gelen enflasyon oranında zam alacak. TÜİK rakamlarıyla birlikte Mayıs’ta dört aylık enflasyon 15,26 olarak gerçekleşti. Bu durumda işçi emeklisi Haziran ayında enflasyon hiç artış olmazda dahi yüzde 15,26 oranında zam alacak.

Daha önce imzalanan toplu iş sözleşmesine göre bu yıl için memur ve memur emeklileri ilk 6 ay için yüzde 8 oranında fark ödenirken ikinci altı ay için de yüzde 6 zam ve enflasyon farkı verilecek. Bu şekilde memur ve memur emeklisi için son ay hesaba katılmaz ise alacakları zam yüzde 7,26 enflasyon farkı oranında gerçekleşecek.