20 / 10 / 2024

Emekliye 2 maaş ve 2 tazminat! Dul ve yetim maaşı alanlar aman dikkat!

Emekliye 2 maaş ve 2 tazminat! Dul ve yetim maaşı alanlar aman dikkat!

Türkiye'de yaklaşık olarak 16 milyon kişi emekli maaşı alıyor. Bu kişilerden bazıları çalışmaya devam ediyor bazıları ise dul ve yetim maaşı alıyor. Böylelikle çalışan emekli 2 maaş ve 2 tazminat alabiliyor. Peki nasıl?




Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden iki ayrı maaşla beraber iki tazminat da alabiliyor. Bunun için son iş yerinde en az 1 sene çalışmak gerekiyor. İşte çift tazminat almayla ilgili düzenlemenin merak edilen detayları…

EMEKLİYE ÇİFT TAZMİNAT

Ülkemide yaklaşık olarak 16 milyon dosya üzerinden emeklilik maaşı ödeniyor. Bunların bir bölümü dul ve yetim maaşı olsa da emekli olan sayısı yine 100'den fazla ülkenin nüfusunun üzerinde. Ülkemizde genç yaşta emekli olanların sayısı da hayli çok. Özellikle EYT yasasından sonra milyonlarca sigortalı 40'lı yaşlarda veya 50'li yaşlarının başında emekli oldu.


SİSTEM SORUNU ÇÖZER

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre genç yaşta emekli olunması üzerine de çalışma hayatına ara verilmiyor. Bu nedenle çok sayıda emekli ya bir işte çalışıyor ya da kendi işini kurarak, Bağ-Kur üzerinden iş hayatına devam ediyor.

Sabah’tan Faruk Erdem imzalı habere göre tamamlayıcı emeklilik sisteminin olmaması da emeklilerin düşen maaşları karşısında çalışmalarını zorunlu hale getiriyor. Paylaşılan bilgilere göre tamamlayıcı emeklilik sistemiyle çift maaş alınacağı için ileride çalışan emekli sayısı da azalacak. Orta Vadeli Program'daki tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2025 yılında devreye alınması bekleniyor.

Emekliye 2 maaş ve 2 tazminat! Dul ve yetim maaşı alanlar aman dikkat!

2. KEZ ÖDEME VAR

Emekli çalışanların özlük hakları bakımından diğer çalışanlardan hiçbir farkları bulunmuyor. Yani izinleri, tazminatları aynı biçimde hesaplanıyor. Emekli bir çalışan da diğerleri gibi 1 sene dolduktan sonra işten çıkartılırsa, kanunun tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını da brüt maaş üzerinden alıyor.

Ayrıca izin günleri de yine diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirlenmiş oluyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlar için de kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor. Bir iş yerinde çalıştıktan sonra emekli olan vatandaşlar  istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor.

Son işyerinde en az bir sene çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödenmiş oluyor. Verilen bilgilere göre daha sonra bir başka iş yerinde de bir seneyi doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.

İSTİFAYA DİKKAT

Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekliler çalışmaya başladığında istifa ederlerde herhangi bir para alamıyor. Buna dikkat etmek gerekli. Emekli olduktan sonra tazminatınızı alarak aynı işyerinde devam ederseniz de kıdeminiz sıfırlandığı için yine bir sene beklemeniz gerekir.

ÇALIŞINCA EMEKLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

-Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışan vatandaşlar her iki maaşı da alabilirler. Bu çalışanların emekli maaşları kesilmez.

-Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra iş yeri açan veya ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez ve bir prim ödemezler.

-Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başladıkları zaman emekli maaşları kesilir.

-Sürekli iş görmezlik ödeneği alanlar da eğer çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez.

-Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesilir.

-Vergi indirimiyle erken emekli olan engelliler eğer çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez.

-Eğer eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez. Fakat oranı düşer.
 

 

Milli Emlak’tan son dakika Kasım 2024 fırsatı! İki şehirde arazi satacak!

2027 yılına kadar şehir hastaneleri, köprü, otoyollar ve Avrasya tüneline 847.3 milyar TL ödenecek!

Resmen açıklandı! Çiftçilere 70,8 milyon TL destek müjdesi!


Geri Dön