Ekonomi

Emekliye çifte maaş müjdesi! O kriter önemli

Emeklilerle ilgili flaş gelişme. Hem işçi hem de BAĞ-KUR statüsündeki yaşlılık aylığını, hem de memur statüsündeki emekli aylığı aynı anda alınabiliyor. Emeklilik şartlarını karşılayan ve hizmet bütünleşmesini sağlayan kanun hükmüne uygun olan herkes iki aylık alabilme imkanına kavuşuyor.

Memur statüsünde hizmet süresi ve yaş koşulu sağlanması halinde hem işçi hem de memur statüsünden ayrı ayrı 2 aylık alınabilmekte. Kriterlerde ise 2008 yılından önce memurluk hizmetinin olup olmadığı araştırılıyor. Çift maaş alıp alamayacağını merak eden vatandaşlar, hangi koşullarda aylık bağlanacağını sosyal güvenlik uzmanlarına sordu

Memurlar.net’in haberine göre Sosyal güvenlik uzmanı 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmetleri olanlara 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacağını, işlemin 5510 sayılı Kanun Geçici Madde 4 hükmü gereği yapıldığını söyledi .

HİZMET BÜTÜNLEŞMESİ HÜKMÜNE BAKILIR
Uzman, 1 Ekim 2008 tarihinden önce farklı statülerde çalışmaları olanların hizmet bütünleşmesi işlemlerinde de 2829 sayılı kanun hükümleri uygulandığını belirterek “2829 sayılı hizmetlerin bütünleşmesini sağlayan kanun hükümlerinin uygulanmasında aylık bağlanacak statünün tespitinde son 7 yıllık hizmet toplamının yarısından fazlası (1260 gün ve fazlası) hangi statüde geçmişse o statü uygulanarak emeklilik şartlarına bakılır." dedi. 

HİZMET TOPLAMI OLARAK UYGULANIYOR
Buna göre, 7 yıl hesabı tarih olarak değil hizmet toplamı olarak uygulanıyor. Ayrıca, herhangi bir statüden, yani işçi, esnaf, memur olarak emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar, yeniden kamu işyerlerinde görev aldıklarında aylıkları kesiliyor. Yani 5335 sayılı kanun Madde 30 hükmüne istinaden maaşları kesilerek hakları yanıyor.

İKİ AYRI EMEKLİ/YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLME ŞARTLARI
Farklı statülerden emekli olanlar için iki aylık alması için kişilerin mutlaka 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk statüsünde sayılan hizmetleri olması gerekiyor.

Uzmanlar, 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti ve memurluk hizmetinden sayılan yedek subaylık, vekil öğretmenlik gibi hizmetleri olanlar hakkında aylık, hizmet şartı, ikramiye vb. gibi konularda 5434 sayılı Kanun, aylık kesilme şartlarında 506 sayılı Kanun, hizmet bütünleşmesi şartlarında 2829 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Burada iki durum ortaya çıkıyor. Uzmanlar kişinin çift maaş alıp almayacağını 2 şekilde değerlendiriyor: 

Buna göre, emekli statüsündeki kişiler;

- İşçi statüsündeki emekli aylıklarını yine bir işyerine girip işçi statüsünde prim ödemek suretiyle 506 sayılı Kanun hükümleri gereği emekli aylıklarını kestirdikten sonra memurluğa başlarsa tüm hizmetler üzerinden son 7 yıl hizmet kuralının (1260 gün ve daha fazla hizmet) işlemesi gerektiğini ve son 7 yıl hizmet toplamına göre aylık bağlanacak statünün tespitinin yapılması gerektiğini ve tek bir aylık ödenmesi gerektiğini,

- Şayet işçi statüsünde emekli aylığını almakta iken, yani bu aylığınız SGK tarafından kesilmeksizin ödenmeye devam etmekte iken memur statüsünde göreve başlamış iseniz bu durumda işçi statüsündeki emekli aylığınızın 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü işletilerek kesilmiş olması gerektiğini ve 1 Şubat 2023 tarihinden sonraki memurluk hizmet toplamınızın en az 15 yıl ve yaşınızın da en az 61 yaşının dolumu olması şartıyla memur statüsünden emekli aylığınızın bağlanabileceğini ve aynı zamanda da bu işlem sonrasında da işçi statüsündeki emekli aylığınızın aktif hale getirilmesi gerektiğini, dolayısıyla da bu şart olduğunda hem işçi statüsünden hem de memur statüsünden iki emekli aylığı alabileceğinizi değerlendiriyor. 

Bu konularda detaylı bilgi almak için hak sahibinin hem görev alınan Kuruma, hem de SGK'ya başvuru yağması gerekiyor.