29 / 04 / 2024

Emekliye emlak vergisi muafiyeti 12 soruda tüm detaylarıyla! 

Emekliye emlak vergisi muafiyeti 12 soruda tüm detaylarıyla! 

Yeni Asır gazetesi yazarı Faruk Erdem bugünkü yazısında emlak vergisini kaleme aldı. Faruk Erdem yazısında emekliler başta olmak üzere bazı mükellefler vergi ödemediğini belirterek, önemli detaylara değindi. İşte Erdem'in o yazısı...



Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksit ödemelerinin Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Yeni Asır gazetesi yazarlarından Faruk Erdem bugünkü yazısında emlak vergisini kaleme aldı. Faruk Erdem yazısında emekliler başta olacak şekilde bazı mükellefler vergi ödemediğini belirterek, önemli detaylara değindi. 

İşte Faruk Erdem'in o yazısı....

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği Emlak Vergisi'nde 2. taksitin son günü 30 Kasım olarak açıklandı. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1'i (büyükşehirlerde binde 2'si) oranında, iş yeri sahipleri ise rayiç bedelin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4'ü) oranında vergi ödemesi yapıyor. Fakat bazı şartları taşıyan vatandaşlar Emlak Vergisi'nden muaf oluyor.


1. Kimler emlak vergisinden muaf?

Hiçbir geliri olmadığını belgelemiş olan ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.


2. Her konut için vergi istisnası var mı?

Hak sahiplerinin ülkemiz sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir evlerinden vergi alınmıyor. Birden çok hissesi olanlar veya emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da faydalanamıyor.

Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına da bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa dahi vergi ödemiyor.

Emekliye emlak vergisi muafiyeti 12 soruda tüm detaylarıyla! 

3. Aynı konut iki kişinin üzerindeyse ne yapılacak?

200 metrekarelik konutta emeklinin veya diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf oluyor.


4. Yurtdışından emekli olanlar da hak sahibi olabiliyor mu?

Vergi istisnasından yalnızca Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor. Bu nedenle yurt dışından emekli olanlar emlak vergilerini ödemek zorunda.


5. Vergi istisnasından yararlanmak için ilgili konutta oturma şartı var mı?

Hayır. Bu konutta oturmanız veya kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu konutta oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisinden muaf oluyorsunuz. Fakat kira gelir vergisi alınıyor.


6. Ölüm maaşı alanlar da muafiyetten yararlanabilir mi?

Bankalarındaki paralar nedeniyle kazanç elde eden emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Eşi nedeniyle ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

Emekliye emlak vergisi muafiyeti 12 soruda tüm detaylarıyla! 

7. Müracaat etmek gerekli mi?

Hak sahiplerinin meskenin bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekli. Eğer bildirimde bulunmazsanız size vergi çıkacaktır.


8. Yanlışlıkla ödenmiş olan vergiler geri alınabilir mi?

Evet, 5 senelik geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödemiş olduğunuz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösteren belgelerle belediyeye müracaat yapmanız gerekiyor.


9. Arsası olan emekliler muafiyetten yararlanabilir mi?

Hayır, vergi istisnası yalnızca konutlar için geçerli. İş yeri olanlar bu muafiyetten yararlanamıyor.


10. Kat irtifaklı tapu sahipleri için de durum değişir mi?

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisinden muaf oluyor.


11. Hem kendisinin hem eşinin konutu olan emekli vergi öder mi?

Hayır ödemiyor. Söz konusu bu haktan faydalanacak olan emeklinin üzerinde yalnızca bir konutu olması gerekli.


12. Yeni emekli olanlar da faydalanabilir mi?

Sene içerisinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki sene için müracaat ederek vergi ödemeyecekler. Yani 2019 içinde emekli olanlar 2020'de emlak vergisi ödemeyecek.

TOKİ'den Eyüpsultan'a tam 637 konutluk yeni proje müjdesi!

Konut satışlarında dengeler değişti: İşte arsaya yüksek talebin sebebi!

Belediyeden tripleks dükkan!


Geri Dön