02 / 05 / 2024

Emin Sazak: Libya'da geçici hükümet muhatabımız değil!

Emin Sazak: Libya'da geçici hükümet muhatabımız değil!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Libyada şu anda yönetimde geçici hükümet olduğunu hatırlatarak, Geçici hükümetin görevi ülkeyi seçimlere hazırlamak. Dolayısıyla bizim taleplerimizle ilgili henüz bir muhatap yok dedi



Türk müteahhitlerin Libyadaki alacaklarına ilişkin belirsizlik sürüyor. Libyadan alacaklarını tahsil edebilmek için alacak rakamını ispat etmekle uğraşan müteahhitler, bir yandan da Libyada yeni hükümetin kurulmasını bekliyorlar. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Libyada şu anda yönetimde geçici hükümet olduğunu hatırlatarak, Geçici hükümetin görevi ülkeyi seçimlere hazırlamak. Meselenin çözümü için şu anki geçici hükümetin bir yetkisi olmayacak. Dolayısıyla bizim taleplerimizle ilgili henüz bir muhatap yok diye konuştu.

Yeni hükümet kurulana kadar da herhangi bir gelişme olmaz diyen Sazak, sorunun çözümü için ne kadar bir süre öngördükleri sorusuna, Bir yıl dersek iyimser olur yanıtını verdi. Sazakın verdiği bilgilere göre müteahhitler Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda biraraya gelerek Libyadaki alacaklarıyla ilgili ispat çalışması yürütüyorlar. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyon, Türk müteahhitlerinin Libyadan talep edecekleri alacakları tek tek belgelendirmeye çalışıyor. İspat edilemeyen alacaklar ödenmeyecek. Halen 400 milyon dolara yakın tutarda bir alacak onaylanmamış ve hadekiş süresi başlamamış alacaklardan oluştuğu için bu tutarın talep edilebilmesiyle ilgili ciddi sıkıntılar var.

400 milyon dolarlık alacak var

Sazak, son durumu şöyle anlattı: Alacaklarımızı belgelendirmemiz gerekiyor. Bunun için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Halen, Libya tarafından onaylanmış, ödeme sürecine girmiş 350-400 milyon liralık alacağımız bulunuyor. Bir bu kadar da onaylanmamış ama hakediş süreci başlamış alacak var. Ancak en sıkıntılı kısım yine yaklaşık 350-400 milyon dolarlık bir tutarda onaylanmamış ve hakediş süreci başlamamış olan alacaklar. İşte bizim için en sıkıntılı kısım da bu zaten. Bunların tamamının belgelendirilmesi gerek.

Gazanfer Özcan / VATAN


Geri Dön