Emin Sazak: Türk müteahhit kendini riske attı!
Arap Baharı'yla meydana gelen devrim hareketlerinin Libya'ya da sıçramasıyla 1.3 milyar dolarlık hak ediş, makine ve ekipman zararı oluşan Türk müteahhitleri güvenlik sorunu ve kötü ekonomisi olan Afrika'da riski göze almaya başladı...
Arap Baharı ve Libya'daki olaylar neticesinde müteahhitlerin para kaptırmalarının, risk alma konusunda geri adım attırmadığına dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, "Firmalarımız Sahra altına yöneldi. Siyasi istikrarın olmadığı, güvenlik problemi olan ve ekonomileri iyi olmayan bu ülkelerden şimdiye kadar uzak duruyorduk. Proje kredileri alan müteahhitlerin iştahı kabardı ama buralarda hâlâ risk var" diye konuştu.
Türk müteahhitlerin risk iştahlarının çok yüksek olduğunu belirten Sazak, "Yurtdışına açılmış Batı müteahhitleri bizim coğrafyada yaşasalar evlerinden dışarı çıkamazlardı. Ama bizim girişimcimiz bazı ülkelerdeki karışıklıkları göz ardı edebilecek kadar cesur olabiliyor" dedi.
1.3 MİLYAR DOLARLIK ZARAR
Bunun negatif etkisini Libya'da çok ağır biçimde yaşadıklarını, müteahhitlerin 1.3 milyar dolarlık zararı olduğunu ifade eden Sazak, paranın alınacağını ancak şu anda karşılarında resmi bir otoritenin bulunmadığını ifade etti.
Türkiye'de sektördeki hareketliliğin müteahhitleri cezbettiğine dikkat çeken Emin Sazak, "Türkiye'de iş kapasitesi düştüğü zaman yeni pazar aranıyor. Türkiye'de iş bolsa neden gitsin başka ülkeye risk almak için.
Kendi ülkemizdeki inşaata dayalı olumlu gelişmeler müteahhitlik sektörünü sevindiriyor" diye konuştu.
'30 milyarlık iş, artık zor görünüyor'
'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesinde Türkiye'nin 38 firmasıyla Çin'in ardından ikinci sırada geldiğini belirten Sazak, buna rağmen elde edilen gelir bakımından 16.8 milyar dolarla 10'uncu sırada yer aldığına dikkat çekti. 2012 yılında tüm müteahhitlerin yurtdışında 26 milyar dolarlık iş yaptıklarını belirten Sazak, "Ama biz yakalayabileceğimiz sınırların üzerine doğru gelmeye başladık. Her yıl 30 milyar doların üzerinde iş alma kapasitemiz artık olmayabilir. Bizim biraz daha teknolojik ve enerji, petrokimya gibi işlere yönelik bilgi birikimi yapmamız lazım.
Mühendislik, tasarım ile ortaya çıkmamız lazım. Şu anda aldığımız işlerin yüzde 80'ini yabancıların tasarımını yaptığı işlerin üzerine alıyoruz. Başkaları bir proje yapıyor, biz onları yapıyoruz" diye konuştu. Sazak, "Her yıl 30 milyar dolarlık projeyi hedefliyorsak sanayinin inşaatın hızına yetişmesi gerekiyor. Katma değerli hizmetlerin çok daha fazla gelişip müteahhitlik sektörünün önünde koşmasını istiyoruz" dedi.
Risk sigortası için çalışıyor
Özellikle Libya krizinin ardından Batılı ülkelerin inşaat firmalarının sahip olduğu politik risk sigortası gibi enstrümanların değerinin anlaşıldığını belirten Sazak, Türk müteahhitlerin maliyetlerini artırdığı için bu ürüne ilgi göstermediğini hatırlattı. Müteahhitler Birliği olarak Türk Eximbank ile politik risk sigortasına yönelik çalışma yapmaya başladıklarını belirten Sazak, "Eximbank ve özel sektör sigorta sistemi ile karma bir proje olacak" diye konuştu.
Ünsal Ereke/ Habertürk Gazetesi