Sektörel

Emine Günay: Yerli ve yabancı yatırımcı hükümeti bekliyor!

Başbakan Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, ekonominin siyasi anlamda belirsizlik dönemlerini sevmediğini, yerli ve yabancı yatırımcının yeni hükümeti beklediğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, hükümet kurma konusunda siyasi belirsizlik süreci uzarsa doğrudan yatırım girişlerinde azalma olabileceğini belirterek, "Koalisyon görüşmeleri olumlu gerçekleşirse yine hem yerli hem de yabancı yatırımcımız önünü çok daha iyi görecek" dedi.


Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon süreciyle ilgili görüşmelerin ilk turunun tamamlandığını hatırlattı.


Seçim süreçlerinin ekonomiyi beklentiler yoluyla etkilediğini anlatan Günay, özellikle 1990'larda Türkiye ekonomisinin sandığa gidilmeden önceki dönemlerde olumsuzluk yaşandığını vurguladı.


AK Parti iktidarı ile seçim ekonomisi kavramının siyasi literatürden kalktığına işaret eden Günay, "Seçim dönemlerinde hiçbir şekilde seçim ekonomisine yönelik politikalar uygulanmadı ve ekonomi sağlam temeller üzerinde devam ediyor" ifadesini kullandı. 


Türkiye'de siyasi anlamda bir belirsizlik yaşandığını kaydeden Günay, ekonominin böyle dönemleri sevmediğini dile getirdi. 


'Mali disiplin sorunu yok'


Mali disiplinin temelinin bütçe açığı ve kamu harcamalarının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki oranlarından oluştuğunu kaydeden Günay, şöyle konuştu: 


"Yunanistan ve Avrupa’daki birçok ülke mali disiplinsizlik ile mücadele ediyor ve bütün dünyayı etkileyen bir küresel sorun olmaya başladı. Türkiye ise son bir yılda neredeyse üç seçim geçirdi ama mali disiplin yönüyle hiçbir sorunumuz olmadı. Çok güçlü bir bankacılık sektörümüz var. Bankacılık sektörünü diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda sermaye yeterlilik oranından tutun da takipteki alacakların toplam kredilere oranlarına kadar gayet sağlıklı devam ediyor."


Günay, makro ihtiyati tedbirlerin yine aynı şekilde uygulanmaya devam ettiğinin altını çizerek, "Bu da Türkiye'nin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltıyor. Cari açıkta da enerji fiyatlarının payı çok yüksek. Ondan arındırdığımız zaman 2014 itibarıyla şu anda 0,3 cari fazla veren bir ülkeyiz ama enerjini fiyatlarını içine aldığımızda eksi yüzde 5,8'in üzerinde bir açık veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Doğrudan yatırımlar


Günay, asıl önemli unsurun doğrudan yatırım olduğunu belirtti.


Doğrudan yatırımda biraz düşüş olduğunu ifade eden Günay, "Bu noktada siyasi anlamdaki bu belirsizlik bizi etkileyebilir. Yabancı ve yerli yatırımcılar önünü görebilmek, tahmin edebilmek, ona göre yatırımlarını şekillendirmek istiyor. Siyasi belirsizlik süreci uzarsa doğrudan yatırım girişlerinde azalma olabilir. Koalisyon görüşmeleri olumlu gerçekleşirse yine hem yerli hem de yabancı yatırımcımız önünü çok daha iyi görecek" diye konuştu.


Prof. Dr. Emine Nur Günay, iş dünyasının beklentisinin bir an önce koalisyon görüşmelerinin tamamlanması ve hükümetin kurulması olduğunu anlattı.


Erken seçim olursa farklı bir sürece girileceğine değinen Günay, "Burada da hükümetimiz tekrar iş başında, bütün politikalar uygulanmakta, bu süreci de yine seçim ekonomisi havasına girmeden tamamlamak hedefimiz olacaktır" dedi.


AA