28 / 04 / 2024

Eminönü-Alibeyköy Tramvayı ne zaman açılacak?

Eminönü-Alibeyköy Tramvayı ne zaman açılacak?

Balat – Ayvansaray arasındaki kısmı yeniden inşa edilen Eminönü – Alibeyköy Tramvayı’nı yıl sonuna yetiştirmek için hummalı bir çalışmalar devam ediyor...



Rayların 1,3 kilometrelik kısmında oturmaların yaşandığı Eminönü - Eyüpsultan - Alibeyköy Tramvayı Hattı’nı 2020 yılı sonuna yetiştirmek için çalışmalar hızla sürdürülüyor.

İBB'de yer alan habere göre, 2019 yılı başında yaşanan finansman sorunları sebebiyle hat durma noktasına gelmişti. Sorun öz kaynaklarla çözülerek projedeki çalışmalar yeniden başladı. Kredi görüşmeleri de başlatıldı. Fakat bu kez de hattın kazıksız temel olarak inşa edilen ve Ekim 2018 tarihinde temel ve ray işleri tamamlanan Balat – Ayvansaray arası 1,3 kilometrelik kısmında meydana geldi. Haliç sahilinde zemini dikkate almadan yapılan tasarım sebebiyle tramvay işletmesini aksatacak düzeyde oturma, çökme ve kayma problemleri ortaya çıktı.

Eminönü-Alibeyköy Tramvayı ne zaman açılacak?

Detaylı teknik değerlendirmeler sonucunda, hattın kazıklı temel üzerine oturmayan Balat – Ayvansaray arasındaki 1,3 kilometrelik kısmın, tamamen kırılarak kazıklı temel yapılmasının en uygun çözüm olacağı belirtildi.

Bu kapsamda, Mart'ta Balat-Ayvansaray arasında tramvay hattı ray sökümü ve betonarme kırım işlerine başlandı. Bugün gelinen son durumda kazıklı temel işleri de tamamlandı. Beton dökümü ve ray döşenmesi işleri sürüyor.

Ayrıca, projenin kazıksız temel olarak yapılan geri kalan 3,6 kilometrelik kısmı ile Tramvay Bakım ve Depo Sahasında zemin hareketlerinin işletme süresince de düzenli olarak ve en son teknoloji ile takip edilmesine karar verildi.

Sene sonunda hattın Cibali – Alibeyköy arasının açılması hedefleniyor. Hattın Eminönü’ne uzatılması amacıyla Unkapanı Köprüsü’nün yenilenme projesi üzerinde de çalışılıyor. Tamamı 10,1 kilometre ve 14 istasyon olan raylı sistem tamamlandığında, saatte 30 bin yolcu hizmet alacak.

 

Eminönü-Alibeyköy Tramvayı yeniden inşa edilecek!


Geri Dön