Kentsel Dönüşüm

Eminönü'ndeki tarihi hanlar otel olacak!

İstanbul Eminönü'ndeki tarihi hanlar otel oluyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgedeki bin 734 hanı otele çevirmek için çalışma başlattıklarını söyledi..


Tarihi Yarımada'nın kalbi Eminönünü'nde bulunan hanlar otele dönüşüyor. Bölgeyi turizm noktası haline dönüştürmeyi hedefleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bin 734 hanın otel olmasının önünü açacaklarını belirtti. Eminönü'nde içinde avlu olan hanların yasal olarak otele dönme hakkı olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Demir, yaptıkları yeni düzenlemeyle ilgili şunları söyledi: "İçinde avlu olmasa dahi hanlara otele dönüşme hakkı tanıyacağız. Eğer bina tarihi değilse yıkma zorunluluğu getiriyoruz. Yeni yapı en fazla 5 kattan oluşacak. Böylece binalar yenilenirken, bir yandan da yoğunluk azaltılacak. Eski yapı 8 katlı ise yeni otelde bu 5 kata inecek. Böylece kamu para harcamadan kentsel dönüşüm yapılacak." Fatih Belediyesi, İstanbul Eminönü'nde konutlarını illegal otel olarak işletenleri de radarına aldı. Bu usulsüzlük yüzünden bölgede ciddi güvenlik sorunları yaşandığının altını çizen Başkan Demir, "Eminönü'nde konut alanları Afrikalılar'ın yoğun kaldığı, güvenliğin sağlanamadığı bir yere dönüştü. Aileler burada yaşamak istemiyor. Konut bölgesinde pansiyon olarak işletilen yerlere yasal boyut kazandırmaya karar verdik" diye konuştu. 


EV-PAN SİYONA ÇÖZÜM 

Başkan Demir, ev-pansiyon olarak işletilen yapıları kontrol altına almak için Turizm Denetim Sistemi kurduklarını söyledi. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonları takip ederek şikâyetleri incelediklerini ifade eden Demir, "Eminönü'nde 648 illegal yeri mühürledik. Buna çözüm bulmak için de yasallık kazandırdık" dedi. Bu tip işletmelerin şehrin aleyhine olduğunu söyleyen Demir, bölgedeki kötü gidişe dur demek için bu düzenlemeye mecbur kaldıklarını dile getirdi. 


İPTAL EDİLEN PROJE UYGULANMADI

İptal edilen Sulukule dönüşüm projesi hakkında da bilgi veren Mustafa Demir, iptal edilenin uygulanmayan proje olduğunu anlattı. Başkan Demir, dönüşüm öncesinde müdahale talebinin Sulukule halkından geldiğine dikkat çekerek, "Bölgede güvenlik ve uyuşturucu problemi vardı. Biz buraya proje geliştiriyoruz dedik. Bulunduğu yerden memnun olanlara, "Satmayın, biz de sattırmayız" dedik ama 614 ev varken bu sayı 198'e inmişti. 10 bin TL'ye o dönem satılan daireler 600 bin TL'ye kadar çıktı şu an. Kendileri de oradan gitti" diye konuştu. 


AYNI SOKAKTA 20 KAT DEĞER FARKI

Sultanahmet'teki gayrimenkullerin gereğinden fazla değerlendiğini belirten Demir, aynı sokakta turizm imarlı bir bina ile konut imarlı arasında 15-20 kat fiyat farkı olduğunu dile getirdi. Demir, Sultanahmet civarında 200 metrekare alana oturan bir binanın 13-14 milyon dolara satıldığını, konut bölümünde aynı büyüklükteki binanın 1 milyon dolardan ucuz olduğunu dile getirdi.


Seda Tabak-Sabah