30 / 04 / 2024

Eminönü'ndeki Valide Han'ın merdivenleri yıkıldı!

Eminönü'ndeki Valide Han'ın merdivenleri yıkıldı!

Fatih Belediyesi’ne ait ekipler dün sabaha karşı Eminönü'ndeki Valide Han'a gelerek çatıya çıkılan merdivenleri yıktı.



 

Eminönü’nde 17. yüzyılda Kösem Sultan tarafından inşa ettirilen Valide Han ve bitişiğindeki Sağır Han’ın çatısında bulunan 5 kaçak yapı ocak ayında Fatih Belediyesi tarafından yıkıldı.

Hürriyet'ten Damla Güler'in haberine göre, aynı yerdeki bir yapı da yıkımın yapıldığı gün karar çıkmadığı için ayakta kaldı. İddialara göre yıkılması beklenen yapının çatısını kiralayan Harun Reşit Göktaş, Büyük Valide Han Yapım ve Organizasyon Şirketi’ni kurdu. Göktaş burada ücret karşılığı Boğaz manzaralı düğün videosu ya da fotoğraf çekimi yaptırmaya başladı. Belediyenin defalarca mühürlemesine rağmen, mührün kırılıp çatıda fotoğraf çekildiği haberinin yayınlanmasından sonra Fatih Belediyesi’ne ait ekipler dün sabaha karşı hana gelerek çatıya çıkılan merpenleri yıktı.

‘TARİHİ ESER’ TARTIŞMASI

Yıkılan merpenlerin 17’nci yüzyılda yapılan ve birinci derece tarihi eser olan yapıya birleşik olduğunu belirten şirket sahibi Harun Reşit Göktaş duruma tepki gösterdi, “Tarihi eserlerde balyoz bile kullanamazsınız” diye konuştu. Fatih Belediyesi yetkilileri ise yıkılan merpenin tarihi eser kapsamında olmadığını ve merpenin Anıtlar Kurulu kararı ile yıkıldığını söyledi. Hana çıkan başka bir merpen daha olduğunu belirten belediye yetkilileri, bu merpenin tarihi eser kapsamında olduğunu o yüzden yıkılamayacağı için çözüm yolu aradıklarını dile getirdi.


Geri Dön