Kent Haberleri

Emirgan Korusu ve Abbasağa Parkı’nın koruma statüsü değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nı ve Sarıyer’deki Emirgan Korusu’nu “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde tescilledi. Bu statüye sahip alanlarda; kamp ünitesi, bungalov, günübirlik tesis, büfe, iskele gibi yapılara izin veriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “İstanbul Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamında Abbasağa Parkı'nın ve Emirgan Korusu'nun koruma statüsü değiştirildi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; her iki yeşil alan için ayrı ayrı Ekolojik Temelli Araştırma Raporu düzenlendi. İlgili koruma kurulunun kararı doğrultusunda 16 bin 659 metrekarelik Abbasağa Parkı'nın “1. Derece Doğal Sit” şerhi kaldırılarak “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillendi. 454 bin 877 metrekarelik Emirgan Korusu ve civarı için daha önce bulunan “doğal sit” şerhi kaldırılarak “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” yapıldı. Kararlar bakanlık tarafından 30 Ekim'de ilan edildi.

SİT ALANLARI YENİDEN SINIFLANDIRILIYOR

2019'da Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı ile koruma alanları yeniden sınıflandırılmıştı. Sit alanları “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tekrar belirlenmişti. Buna göre Abbasağa Parkı ve Emirgan Korusu için belirlenen “nitelikli doğal koruma alanı” statüsündeki yerlerde bazı imar faaliyetleri yapılabilecek. 

KAMPİNG ALANI AYRILIYOR

Bu statüyü taşıyan alanlara; imar planı yapılması gerekmeyen denize girme, güneşlenme ve amatör su sporları gibi faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini, büfe, tuvalet, su sporları için kullanılan malzemelerin depolanabileceği sökülür takılır nitelikte yapılar ve ahşap iskele izni alınabiliyor. Şehitlik ve mezarlık alanları yapılabiliyor. Kamping alanları düzenlenebiliyor. Kampçı ünite sayısının en fazla yüzde 20'si kadar ve bölge dokusuna uygun malzemeden yapılacak bungalovlar bulundurulabiliyor. 

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri için izin veriliyor. İskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi yapılabiliyor. Günübirlik alanlar, A tipi hariç mesire alanları ile kıyı mevzuatına uygun olarak park ve rekreaktif alanlar yapılabiliyor. Zorunluluk halinde atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkartılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebiliyor. “Kesin Korunacak Hassas Alanlarda” izin verilebilen faaliyetlere bu alanlarda da izin verilecek. Bu alanlarda orman yangın yolu açılıp, arıcılık faaliyetleri yapılabiliyor.

Doğal sit alanlarına bungalov ve balık çiftliği yasağı getirildi!