EMK Damper Treyler, dev kamu projeleriyle büyümeyi hedefliyor!
EMK Damper Başkanı Osman Uslu, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul gibi dev projelerin damper talebini önemli oranda artıracağını söyledi. Şirket, projelerden en fazla payı almak için 8 milyon dolarlık yatırımla fabrikayı büyütecek ve seri ü
İnşaat sektöründeki canlanmayla birlikte satışlarda önemli ölçüde artış yakalayan EMK Damper, açıklanan dev kamu projelerine paralel olarak seri üretime geçmeye hazırlanıyor. EMK Damper& Treyler markasını zirveye taşımayı hedeflediklerini ifade eden Emek Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uslu, yatırımlarına hız verdiklerini belirterek, “Türkiye'de inanılmaz projeler var.
Yalnızca 'Kanal Projesi'nin 10 milyar dolarlık bir yatırım olacağı söyleniyor. 50 km’lik bu alanda 1.5 milyon metreküp hafriyat çıkması bekleniyor. Bu hafriyatın kaldırılması için de dampere ihtiyaç var. Dolayısıyla talepte ciddi bir artış olacak” diye konuştu.
Fabrikalarının Kanal İstanbul'un yanı sıra 'Üçüncü Köprü', 'Üçüncü Havalimanı' ve ikinci İstanbul' projelerine de yakın bir bölgede bulunmasının şirkete büyük avantaj sağlayacağını anlatan Uslu," Bu bizim için büyük bir şans ve biz de bu şansı değerlendireceğiz. Bu projelerin toplam bedelinin 60 milyar dolar olacağı söyleniyor. Biz de bu projelere göre çok stratejik bir noktadayız. Bu tesisler bu projelere yetmez. Bu nedenle yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bütün çalışmalarımız bu projelerden en fazla payı almak için” açıklamasında bulundu.
80 milyon dolarlık yatırımla Silivri Kavaklı Sanayi Bölgesi'nde 30 bin metrekare alanda kurulu. 220 çalışanı olan fabrikalarını ilk etapta 50, daha sonra 100 bin metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uslu, yıl sonuna kadar 8 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini aktardı. Uslu: '2013'te bu yatırımların karşılığını almak adına üretimi 'top' seviyeye taşımayı amaçlıyoruz. Seri üretim yaparak piyasanın damper ve treyler ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Cirosunu ikiye katlayacak
Geçtiğimiz yılı 30 milyon dolar ciro ile kapattıklarını ifade eden Uslu, bu sene cirolarını ikiye katlamayı hedeflediklerini aktardı. Uslu, yedi yılın sonunda ise yaklaşık 100 milyon dolarlık ciro hedefleri olduğunu söyledi. Üretimin yaklaşık yüzde 90'ını Rusya, Kazakistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihraç ettikleri bilgisini veren Uslu, ürerimin yüzde 10'unu oluşturan iç piyasanın da giderek önem kazandığını vurguladı.
TREDER:Yeni projeler pazarı yüzde 30 büyütür
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER Başkanı Recep Serin, 'Kanal İstanbul', 'Üçüncü Köprü', 'Üçüncü Havalimanı' gibi projelerin kesinleşmesi durumunda damper satışlarında büyük bir artış olmasını beklediklerini kaydetti. Serin, "Yerli üreticilerin artan talebi karşılayabileceğini düşünüyorum, çünkü şu anda tam kapasite çalışmıyoruz. Sadece bu projeler mevcut pazarı yüzde 20-30 arası büyütür” diye konuştu.
Talebin artmasına paralel 'merdiven altı' üretimin de çoğalacağını dile getiren Recep Serin, “Yerli üreticimizin artıştan yararlanabilmesi için bunun önüne geçilmesi lazım. Olası talep artısında benim tek endişem bu” açıklamasında bulundu.
Yatırımları tamamlayıp halka açılacak
Osman Uslu, en büyük hedeflerinden birinin şirketi halka açmak olduğunu ifade etti. Yatırımları tamamladıktan sonra dördüncü yılın sonunda borsada işlem görmeyi planladıklarını anlatan Uslu," Bunun için altyapı çalışmalarına ve bağımsız denetimlere başladık. İMKB'ye bir parlayan yıldız daha katmak için mücadele ediyoruz” dedi.
Öncelikle EMK Treyler’i parlatmak istiyoruz
Üç büyük Alman firmasının markalarını da ortaya koyarak birlikte üretim yapmak istediklerini kaydeden Osman Uslu," Fakat biz öncelikle EMK Treyler markasını parlatmak istiyoruz. Şu anda kimseye ihtiyacımız yok. Ama ilgine bir teklifle yurtdışından büyük bir yatırımcıyı getirip, projeleri devam ettirebiliriz” diye konuştu.
Ar-Ge merkezinde 28 mühendis çalışıyor
Ar-Ge'nin kendileri için son derece önemli olduğunu vurgulayan Osman Uslu, "Ar-Ge merkezimizde 28 mühendisimiz çalışıyor. Ayrıca Irak projemiz için Irak'ın çeşitli bölgelerinde 38 mühendisimiz 400 de taşeron çalışanımız var” şeklinde konuştu.
Aysel YÜCEL /Dünya