Sektörel

Emlak alım-satım harcına yeni düzenleme geliyor! İndirim için yasa tasarısı sunulacak!

Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak. İşte konu ile ilgili son dakika detayları….

Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak.  Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu mevcut sistemde gayrimenkul alım satımında alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olacak şekilde toplam yüzde 4 tapu harcı ödeniyor. Ödenecek olan harç tutarı belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden tespit ediliyor. Fakat belediyenin değeriyle gayrimenkulün gerçek değeri arasında ciddi farklar bulunuyor. Burada oluşmuş olan  kayıt dışılığın giderilmesine dönük maddenin torba yasa teklifinde yer alması planlanıyor. İşte Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın imzalı o haber…

 


AK Parti, TBMM'nin açılması ile beraber gündeme getireceği ekonomi torba yasa teklifi kapsamında emlak alım satımındaki tapu harç oranlarında indirim yapılmasını planlıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre AK Parti, ekonomi kurmayları ile birlikte yeni ekonomi paketi üzerindeki çalışmalara resmen başladı.

Paylaşılan detaylara göre üzerinde çalışılan değişiklikler şu şekilde:

-Mevcut sistemde gayrimenkul alım satımında alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olacak şekilde toplam yüzde 4 tapu harcı ödeniyor. Ödenecek harç tutarı belediyelerin belirlemiş olduğu beyan değeri üzerinden tespit ediliyor. Ancak belediyenin değeri ile gayrimenkulün gerçek değeri arasında ciddi farklar oluyor.

-Burada oluşmuş olan kayıt dışılığın giderilmesine dönük maddenin torba yasa teklifinde yer alması planlanıyor. Aktarılan bilgilere göre üzerinde durulan düzenlemeye göre alıcı ve satıcıdan alınan tapu harç oranları da düşürülecek. Ne kadarlık bir indirim uygulanacağı yapılacak olan etki analizleri ile netleşecek. Bu yapılırken de alım satımlarda gayrimenkulün gerçek değerinin konu edilmesini sağlayacak olan sistem de kurulacak.

İSTİHDAN DA MERCEK ALTINA ALINACAK


-Yeni vergiler gündeme gelmeyecek, fakat  kayıt dışı alanlar ile ilgili etkin mücadele yapılacak. İstihdama ilişkin muafiyet ve teşvikler de gözden geçirilecek. İstihdam artışında etkisi olmayanlar da kaldırılacak.

ADLİ VE İDAREİ CEZALAR ARTIRILACAK

Gayrimenkuller üzerinden elde edilmiş olan gelirlerin takibi, gerçek değerinden vergilendirilmesi, sermaye piyasalarında daha sağlıklı fiyat oluşumlarını teminen piyasa bozucu eylemlere yönelik adli ve idari cezaları da artırılacak.

 

Konutta kolay kredinin yolu açılıyor!

Altın fiyatlarında büyük deprem! Çeyrek altın, tam altın, Ata lira fiyatlarını gören inanamadı!

Konut fiyatlarının yükseleceğini söyleyen Selçuk Geçer uyarıyor: Konutta pozisyon almak karlı!