Emlak Terimleri

Emlak alım satım sözleşmesi örneği 2022!

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin satışının emlakçı vasıtası ile gerçekleşmesi durumunda emlakçı ve taraflar arasında alım satım sözleşmesi imzalanıyor. Peki, emlak alım satım sözleşmesi nasıl olur? İşte tüm detaylar... Emlakçıların komisyonu kiralamaya ve satın almaya göre değişkenlik gösteriyor

Emlak alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcıyı bir araya getiren emlakçılar bu işlem karşısında komisyon alma hakkına sahiptirler. Emlakçıların komisyonu kiralamaya ve satın almaya göre değişkenlik gösteriyor.

Emlak komisyonculuğu ile ilgili sözleşme Türk Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Bu kanunda simsarlık sözleşmesi başlığının altında bulunuyor. Simsarlık sözleşmesi, taşınmazlar konusunda yapılıyorsa mutlaka yazılı olma şartı bulunuyor. 

Emlak komisyonculuğu sözleşmesi ancak yazılı şekilde olursa geçerli oluyor. Aksi halde geçerliliği olmuyor. Sözleşme gerçekleştiği an, emlakçı ücrete hak kazanıyor. Peki, emlak alım satım sözleşmesi nasıl olmalı?

Emlak alım satım sözleşmesi örneği 2022! 

CİNSİ :

İLİ :

İLÇESİ :

MAHALLESİ :

SOKAĞI :

KAPI NO :

PAFTA NO :

ADA NO :

PARSEL NO :

ALICI ……………..………….ile SATICI ………………………yukarıda kayıtlı emlağın

aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.

1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil) ……….……TL’dan satmayı kabul etmiştir.

2 - Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………..…TL kaparo alınmıştır.

3 - Satış bedelinin ……………….TL’sı peşin, geri kalanı da ………….sürede taksitlerle ödenecektir.

4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, borçlar kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.

5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %...................+KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.

6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.

7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ………….………. Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir. .…/……/20…

ALICI EMLAK KOMİSYONCUSU SATICI

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir? Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şartları nelerdir?

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Kiracı tahliye taahhütnamesi ile nasıl çıkarılır?