29 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi cezası!

Emlak alım satım vergisi cezası!

Emlak alım satım vergisi satışa söz konusu olan gayrimenkulün alım satım işlemleri için emlak alıcısı le emlak satıcısının ödemesi gereken bir vergidir. Peki emlak alım satım vergisi cezası nedir?



Emlak alım satım vergisi cezası


Emlak alım satım vergisine tabi tutulan gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli üzerinden tapu harcı belirlenir. Bu durumda gayrimenkulkün gerçek bedeli yanlış veya eksik verildiği durumda cezai bir yaptırım söz konusudur.


Eskiden böyle bir müeyyide söz konusu değilken yeni düzenlemeyle birlikte taşınmaz alım satımlarında gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcı tahsil edilmesi uygulamasına geçildi. Yeni düzenlemede; tapuda yapılan işlemden sonra, Emlak Vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiği veya beyan edilen alım-satım bedelinin gerçek durumu yansıtmadığı tespit edilirse, aradaki farka isabet eden harç sonradan vergi dairesince cezalı olarak istenecek. Bu tür tespitler için takdir komisyonlarına müracaat edilemeyecek.



Cezalar sadece inceleme elemanları tarafından yazılan raporlarla belirlenebilecek. Diğer yandan tapuda alım-satım işlemi yapanların beyan ettiği değer Emlak Vergisi değerinden düşük olursa vergi dairesi, eksik ödenen harcı derhal cezalı şekilde işlemin taraflarından talep edebilecek.



Ceza bedeli olarak gayrimenkulünün gerçek bedelini yanlış veya eksik bildiren kişilerden eksik ödenen tutar tahsil edilecek ve bunun yanında yüzde 25 vergi cezası da bu ödemeye ek tutulacaktır.


Emlak alım satım vergisi ne kadardır?

Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?


Geri Dön