Sektörel

Emlak danışmanlığında başarının 20 kuralı!

Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Adak, bugünkü yazısında ''Emlak danışmanlığında başarının 20 kuralı'' konusunu kaleme aldı....

Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Adak, bugünkü yazısında ''Emlak danışmanlığında başarının 20 kuralı'' konusunu kaleme aldı....

Emlak danışmanlığında başarılı olabilmek, tatmin edici paralar kazanabilmek için, her işte olduğu gibi burada da belirli kurallara uymak, bazı şeyleri uygulamak zorundayız.  Profesyonellerden aldığım eğitimler sonucunda çıkardığım notları süzerek kendime yazıyorum.  Kendime yazıyorum diyorum, çünkü bazı cümleler emrivaki içeriyor. Dileyen kullansın diye de “bilgiyi paylaşmak bilgeliktir” sözüne istinaden paylaşıyorum.  

1- Birincisi; bu işi mesleğiniz olarak yapın,  B planınız varsa yırtıp atın. Kafanızda başka işler veya “bunu da yapayım diğer işi de yanında yaparım” düşüncesi varsa başarı gelmez. Atalar sözüdür; “bir koltukta iki karpuz taşınmaz.” 

2- Hedef belirleyin; her yılın başlangıcında hedeflerinizi detaylıca yazın ve sizi uyaracak birkaç arkadaşınıza veya yakınınıza anlatarak kendinizi taahhüt altına sokun. Bu hedeflerinizi de aylara, haftalara ve günlere bölerek kendinizi sürekli kontrol edin. 

3- Uzmanlık bölgesi belirleyin; farklı yerlerden portföy alsanız da uzman olduğunuz bir bölgeniz mutlaka olsun. O bölge eğer konut ise kaç konut olduğunu, fiyat ortalamasını, yatırım puanını, site sayısını, konut sayısını, bölgenin demografik yapısını, satacağınız yerin etrafındaki ve yakınındaki okul, AVM, semt pazarı gibi yerleri herkesten daha iyi bilin. O bölgede ilk akla gelen kişi olun.

4- İş disiplininiz olsun; günde en az sekiz saat çalışın. Telefon aramaları, portföy görüşmesi, yer gösterme listeniz olsun. Listenin üzerini çizmeden eve dönmeyin. Disiplin yoksa başarı yoktur.

5- İyi bir dinleyici olun; müşterinin beklentilerini, tam olarak ne istediğini iyi belirleyin. Bakkal amca gibi müşteri bulgur istiyorsa pirinç sunmayın.

6- Pozitif olun; olumlu bakın, heyecanlı ve hevesli olun. Gülümseyin.

7- Eğitim; işinizle ilgili sürekli eğitim alın. Temel tapu bilgilerini, taşınmaz ticareti yönetmeliğini, gayrimenkul hukukunu, mevzuatı, ekonomiyi ve insan psikolojisini bilmelisin. Sürekli eğitim… Ben biliyorum diyen bitmiştir.
Kutup yıldızlarınız olsun; örnek alabileceğiniz, sizi geliştirecek profesyonellerle çalışın. 

8- Paraya odaklanmayın; danışman olun, danışılan olun. Fayda sağlayın. Müşterinin problemlerini çözün. Böyle yaptığınız takdirde para zaten kendiliğinden gelecektir. 

9- İş adamı/iş kadını gibi giyinin; temiz ve şık giyinin. Genel kabul görecek bir tarzınız olsun.

10- Yüz yüze görüşün; telefon iletişimi, yüz yüze görüşme etkileşimi sağlar. 

11- Gönülleri fethedin; itirazlar genelde eksik raporlardan kaynaklanır. Müşterilerinize doğru ekspertiz yapın, şeffaf raporlar sunun.

12- Güvenilir biri olun; az söz verin, verdiğiniz sözden daha fazlasını yapın. Müşterilerinize sürpriz yapın. Dakik olun. Beş dakikada gidemeyeceğiniz yere “beş dakika sonra ordayım” demeyin.

13- Kibirli olmayın; her zaman daha iyi olmaya çalışın ama egonuz ederinizi aşmasın. Kibirli insanlar kibirliler tarafından bile sevilmezler.

14- Paylaşım yapın; ofis arkadaşlarınızla ve diğer güvenilir meslektaşlarınızla iş birliği yapın. Bencillik bugün beş lira kazandırabilir ama yarın beş bin lira kaybettirebilir. Birlikten kuvvet doğar. Network ağını aktif kullanın.

15- Sosyal medyayı kullanın; sosyal medya artık hayatımızın bir gerçeği. Doğru kullanıldığında başarınıza ciddi katkısı olacaktır. Hiç tanımadığınız kişi oradan size hayran da olabilir, sizden nefrette edebilir. 

16- Saygın ve dürüst olun; konuştuklarınız değil eylemlerinizdir gönülleri fethedecek olan. Saygınlık ve dürüstlük anlatılmaz, zaten karşıya yansır. Duyulana değil, şahit olunana itibar edilir. 

17- Farklı olun; diğer meslektaşlarınızdan farklı bir şeyler yapın. Drone çekimi, video, el ilanı, stand açmak gibi ekstra hizmetler sunun.

18 Sosyal olun; etki çevrenizi arttırmak için STK, spor kulübü, sanatsal faaliyetler gibi etkinliklere katılın. En az bir tane iş dışında ruhunuzu dinlendirecek, stresinizi unutturacak hobiniz olsun.

19- İnatçı olun; inatçı ve ısrarcı olun. Erken kalkın ve planlarınız, hedefleriniz ve hayalleriniz için çok çalışın.

20- Rahatsız olun; en büyük problemimiz rahatlık. Bu işte kendinizin patronusunuz. Lütfen kendinize patronluk yapın. Günlük hedeflerinizi yapmadığınızda sancılanın. Kendinizin en iyi versiyonunu ortaya koyun. 

Başarılar dilerim.

Mehmet Adak / Gayrimenkul Uzmanı