10 / 05 / 2024

Emlak dünyasından, Tayyip Erdoğan'ın sözlerine destek!

Emlak dünyasından, Tayyip Erdoğan'ın sözlerine destek!

Ağaoğlu ve Durbakayım, Başbakan'ın 'Bu dönemde lüks konut almayın' sözünü "Doğru bir açıklama. Ev için bütçeleri aşan harcamalar yapılmamalı" şeklinde değerlendirdiler



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evi olanlara yönelik "Bu dönemde daha lüks bir eve geçmeyin. Lüks konut almayın" tavsiyesine inşaatçılardan da destek geldi. Açıklamayı Hürriyet'e değerlendiren inşaatçılar, vatandaşların bütçelerine göre ev seçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Başbakan Erdoğan'ın sözleri ile ilgili olarak, "Başbakan'ın sözlerine ben de imza atarım" dedi.

Türk halkının tüketimde daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, gelirlerinin üzerinde harcama yapanların sıkıntıya girebileceğine dikkat çekti. Ağaoğlu, "Başbakan Erdoğan'ın anlatmak istediği 'herkes kendi bütçesine göre ev alsın.' Biz de öyle söylüyoruz. Evinizi gelirinize göre seçin. Metrekaresi 3 bin doların üzerinde olan konutlar lüks. Ama evlerin yüzde 95'inin metrekare fiyatı bin-2 bin dolar arasında. Bu nedenle sektör genelinde herhangi bir sıkıntı olmaz" diye konuştu.

Biz aynı tavsiyeyi yapıyoruz

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya da, "Başbakan'ın 'lüks konut almayın'dan kastı insanların gelirlerine göre ev seçimi yapmaları. Biz her zaman müşterilerimize bu tavsiyeyi yapıyoruz. Ödeme koşullarını karşılayabilecekleri evleri almaları konusunda kendilerini yönlendiriyoruz. Zaten Türkiye'de lüks konut oranı yüzde 2-3 seviyelerinde bu nedenle sektörde bir sıkıntı oluşacağını düşünmüyoruz" dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da Başbakan'ın sözlerini desteklediğini ve lüksten kaçınmanın doğru bir yaklaşım olacağını söyledi. Durbakayım şöyle dedi: "Başbakan'ın sözleri bizim hep düşündüğümüz ve büyüklerin öğütleri aynı zamanda. Biz de firma olarak son dönemde ekonomik yapılara yönelmiştik. Eskiden insanlar evlendiğinde gelip 3+1 ey almaya Çalışıyordu. Ama ondan sonra da taksitlerin altında eziliyorlardı. Biz şimdi onlara 1+1 evleri öneriyoruz. Alın> rahat ödeyin sonra imkanınız olursa değiştirirsiniz. Talebin doğru yere yönelmesi çok önemli."

"Markalı lüks konuttaki fiyat artışları sektöre baskı yapıyor"

İstanbul Emlakçılar Odası ikinci Başkam Nizamettin Aşa, sektörde bir fiyat balonunun oluştuğuna dikkat çekerek, "Markalı lüks konutlardaki fiyat artışlarını baz alıp konut fiyatlarının arttığı belirterek ev almak isteyen vatandaşlar üzerinde bir fiyat baskısı oluşturuyorlar. Bunun sonucunda bir tarafta yüksek fiyatlı evler var, diğer tarafta ise alıcı yok. Oluşan durum tamamen psikolojik bir durum. Başbakan da buna işaret etmiş olabilir" şeklinde konuştu.

"Hesapsız kitapsız yapılan lüks projelerde sıkıntı olur"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söylediği sözlerin inşaat sektöründe olumsuz bir etkisinin olmayacağını savunan Nazmi Durbakayım, "Son dönemde zaten daha ekonomik projeler yapılıyor ve bu projelerin basan şansı yüksek. Ama hesapsız kitapsız yapılan lüks projelerde satış sıkıntısı vardı ve bu sıkıntı devam edecek" dedi.
Sözcü


Geri Dön