Emlak fırsatçıları deprem dinlemedi!
Depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı şu günlerde Hatay gibi bölgelerden ‘yok pahasına’ arsaları almak isteyenlerin olduğu şeklinde şikayetler arttı. Malatya, Adıyaman ve Hatay’ın köylerine giderek hayvanlarına bakamayacak durumdaki besicilerin hayvanlarını yok pahasına almak isteyen fırsatçı tüccarların ardından şimdi de emlak fırsatçılarından şikayetler gelmeye başladı
Türkiye’yi derinden sarsan depremlerden sonra bir yanda eşsiz bir dayanışma ve yardımlaşma örneği yaşanırken diğer yanda fırsatçılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Malatya, Adıyaman ve Hatay’ın köylerine giderek hayvanlarına bakamayacak durumdaki besicilerin hayvanlarını yok pahasına almak isteyen fırsatçı tüccarların ardından şimdi de emlak fırsatçılarından şikayetler gelmeye başladı. Bölgenin 3-4 ay sonrasında yeniden inşasına başlanması planlanırken, bazı fırsatçıların özellikle kamulaştırma öncesinde arsa gibi gayrimenkulleri ‘yok pahasına’ almak istediği bildirildi.
“Gölcük depreminde de ortaya çıktılar”
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, travma sürecinde sağlıklı karar verilmesinin zor olduğuna değinerek, bu dönemde özellikle gayrimenkul alım-satım kararı verilmemesi uyarısı da yapıyor. Depremin yarattığı psikolojik etkiden dolayı insanların ortamdan uzaklaşmak isteyerek mülklerini elden çıkarabildiğini dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, bu noktada da fırsatçıların devreye girip çok ucuz fiyatlar verdiğini söyledi.
Açıklamasında “Bunun örneklerini Gölcük depremi sonrasında Avcılar’da, Kadıköy’de, Tuzla’da yaşadık. Mülkler ‘yok pahasına’ satıldı” diyen Hakan Akdoğan, şu anda bölgede münferit yaşanan bu durumun zamanla büyük alım gruplarına dönüşebileceği uyarısı da yaptı. Yaşanan afetler sonrasında insanların panikle hareket ettiği için bu dönemlerde fırsatçıların ortaya çıktığını dile getiren Emlak ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran da gayrimenkulleri değerinin çok altında fiyatlarla almaya çalışan grupların olacağını belirtti.
Mert Başaran, bölgeden “mülkümü satmalı mıyım” tarzında telefonlar aldığını söyleyerek, bu dönemlerde önce dedikodu çıkarıldığını, sonra fırsatçıların bu mülkleri çok ucuza aldığını söyledi. Aradan 6 ay, 1 yıl geçince de ucuza kapattıkları bu evleri, mülkleri çok ciddi paralara sattıklarını söyleyen Mert Başaran, 1999 Marmara depremi sonrasında benzer durumun Avcılar, Yeşilköy gibi bölgelerde yaşandığını da kaydetti. Yaraların sarılmasıyla bölgede konut talebinin artacağını ifade eden Başaran yeniden inşa ile beraber birçok yerin kamulaştırılacağını dolayısıyla bölge insanının mülkünü fırsatçılara kaptırmaması gerektiğini söyledi.
Dünya'dan Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, bu dönemde mülk satışı kararı vermenin doğru olmayacağını belirten Hakan Akdoğan, “Böyle dönemlerde bekleyip sağlıklı bir analiz yaptıktan sonra alım-satım kararı vermek en doğrusu” diye konuştu.
“Fırsatçılık önce kiralıklarda başladı”
Yaptığı açıklamada bölgeden ilk etapta kiralık konutlar konusunda çok şikayetler gelmeye başladığını dile getiren Hakan Akdoğan, özellikle Mersin, Antalya gibi civar illerde kiraların 2-3 kat arttığını söyledi.
“Karar vermek için 1-2 ay beklenmeli”
Türkiye Psikiyatri Derneği Bilişsel Davranışçı Terapi Çalışma Grubu Koordinatörü Psikiyatrist Doç. Dr. Çağdaş Öykü Meriç de yaptığı açıklamada depremin büyük acılara neden olduğunu belirterek, kaçınılmaz bir şekilde ruhsal travmalar ve yaraların da bu afete eşlik ettiğini söyleyerek, bu büyük zorluk ve acıların ruhsal etkilerinin de maalesef kötü niyetli kişiler için fırsatlar, deprem mağdurları içinse riskler barındırdığını söyledi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Bilişsel Davranışçı Terapi Çalışma Grubu Koordinatörü Psikiyatrist Doç. Dr. Çağdaş Öykü Meriç açıklamasında bu uzak durma çabası sebebiyle uzun seneler boyunca emek vererek elde ettikleri ya da sahip oldukları işyerleri, arazileri, makinelerini elden çıkarma, kurtulma isteği hissetmelerinin ruhsal travmanın beklenen etkileri arasında yer aldığını söyleyerek, öncelikle yapılması gerekenin travmanın böyle etkilerinin olabileceğinin farkında olmak olduğunu kaydetti.
Türkiye Psikiyatri Derneği Bilişsel Davranışçı Terapi Çalışma Grubu Koordinatörü Psikiyatrist Doç. Dr. Çağdaş Öykü Meriç özellikle ilk 1-2 ay, eğer ruhsal rahatsızlık belirtileri devam ediyorsa toparlanana kadar ciddi kararları ertelemenin yararlı olacağını kaydetti.
“Topraklarınızı mülkünüzü satmayın”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yaşanılan büyük felaket nedeniyle şartların zorlaştığını dile getirerek önemli açıklamalar yaptı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, geçici olarak memleketinden ayrılmak zorunda kalan hemşerilerinin dönmeleri için uygun şartları sağlamanın boynunun borcu olduğunu söyleyerek, "Topraklarınızı, malınızı, mülkünüzü satmayın." dedi.
AFAD deprem yardımını kimler alacak? Deprem yardımı sorgulama nasıl yapılır?
TOKİ deprem bölgesine konut yapacak! Tam 199 bin 739 konutun il il listeleri
Deprem bölgesinde istihdam adımı! 1200 kişiyi kapsıyor!