Emlak Terimleri

Emlak gelir vergisi!

Gayrimenkul satış kazancı olarak emlak gelir vergisi hangi durumlarda alınıyor? Yanıtı haberimizde...

Emlak gelir vergisi!

Emlak gelir vergisi, bir gayrimenkul satışında elde edilen kazancın belirlenen belli bir oranının devlete ödenmesi ile söz konusu oluyor. Emlak gelir vergisine göre bir gayrimenkule 5 yıldan az bir süre içinde sahip olup, sattığınız takdirde bu verginin ödenmesi gerekiyor.


Konu ile ilgili hususu detaylandıralım. Bir gayrimenkul aldığınızı ve kısa süre içerisinde (5 yıldan az) söz konusu gayrimenkulünüzün değer kazandığını düşünelim. Gayrimenkulünüzden kazanç elde etmek için sattığınız takdirde, devlet elde edilen bu kazancın belli bir oranının ödenmesini istiyor.


2007 yılında yapılan düzenlemelere göre emlak gelir vergisi için istisnalar söz konusu.  2007 yılında yapılan düzenlemelere göre bu yıldan önce alınan ve 5 yıl sonra yani 2012 yılında satılan gayrimenkullerden emlak gelir vergisi alınmıyor.


Hemen bir örnek ile açıklayalım. Örneğin 2006 yılında 200 bin TL'ye bir konut aldığınızı farz edelim. Satın aldığınız konutun zamanla değer kazandığı ve bu konutu 2011 yılında 750 bin TL'ye sattınız. O zaman emlak gelir vergisi ödemiyorsunuz.


Emlak gelir vergisi ile bir diğer istisna ise şu şekilde ifade ediliyor.

* 5 yıl içinde alıp sattığınız gayrimenkulden elde ettiğiniz kazanç 8 bin 800 TL'den az ise bu vergi ödenmiyor. Bu tutarı aşan bir kazanç elde edilmesi halinde ise aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek, vergisinin ödenmesi isteniyor.


* Miras kalan ya da bağış olarak elde edilen gayrimenkulün satılması durumunda da gelir vergisi ödenmesi istenmiyor.  Bu demek oluyor ki bir kimse kendisine miras yolu ile kalan gayrimenkulü sattığı zaman, emlak gelir vergisi ödemiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com