08 / 05 / 2024

Emlak ilanlarındaki vurgunculuğa tedbir! Tek fiyat düzenlemesi geliyor

Emlak ilanlarındaki vurgunculuğa tedbir! Tek fiyat düzenlemesi geliyor

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, emlak siteleri üzerinden gerçekleştirilen konut satışlarında, aynı ev için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yapılamayacak. 



Emlakta spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internetteki emlak platformlarında bulunan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi amacıyla yeni bir adım atılıyor.

Emlak fiyatları enflasyonla mücadelenin en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Bu nedenle bu sektör için spekülasyonların önüne geçmek için yeni düzenleme devreye giriyor.

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, emlak siteleri üzerinden gerçekleştirilen konut satışlarında, aynı konut için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yapılamayacak. 

Emlak ilanlarındaki vurgunculuğa tedbir! Tek fiyat düzenlemesi geliyor

Yetkisiz emlakçıların faaliyetini engellemek için de yetki belgelerinde aranan koşullar hafifletilecek, tüm şartları taşıyan emlak danışmanlarından, mesleki deneyim istenmeyecek.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik öngören taslağa göre, başkalarına ait taşınmazların satışına ilişkin ilanlara internet üzerinden ortam sağlayan kişi ve şirketler, aynı taşınmaza dair farklı fiyatlarla birden çok ilan girişine izin vermeyecek. 

İnternetteki emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve emlakta spekülatif fiyat artışlarının önlenmesini hedefleyen düzenlemeye uymayan platformlara para cezası kesilecek.

Emlak ilanlarındaki vurgunculuğa tedbir! Tek fiyat düzenlemesi geliyor

“DENEYİM ŞARTI” KALKIYOR

Bir diğer önlem de yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar konusunda olacak. Konut ticareti gerçekleştiren emlak işletmelerinin, yetki belgesi için gerekli olan diğer tüm koşulları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını sağlayamamaları sebebiyle belgesiz faaliyet göstermeleri ve sektörde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için başvurularda mesleki deneyim şartı kaldırılacak.

Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte emlak danışmanlarının; yetki belgesi başvurusunun yapılmasından önceki 5 sene içinde, lisans ve lisansüstü ile ön lisans, mezunları için en az 6 ay; diğerlerinin ise en az 1 sene emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması şartı ortadan kalkacak.

Emlak işletmecilerine yetki belgesi verilmesinde aranan, “kasten işlenen bir suçtan 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmak” şartı ise “toplam 5 yıl hapis cezası alınmamış olması” olarak değiştirilecek.

Gram altın Kapalıçarşı'da 2 bin liraya yaklaştı! Altın fiyatları resmen uçtu! 2 Aralık 2023 altın fiyatları

İngiltere’de konut fiyatları yüzde 0,2 oranında yükseldi


Geri Dön