Sektörel

Emlak işletmeleri web tapudan yetki talep edebilir mi?

Kullanımı git gide yaygınlaşan Webtapu uygulamasıyla yetki belgeli emlak işletmeleri taşınmaz maliklerden yetki talep edebilecek.

Webtapu uygulamasıyla yetki belgeli emlak işletmeleri taşınmaz maliklerden yetki talep edebilecek. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Web tapu sisteminde gün geçtikçe ek düzenleme ve geliştirmeler yapılıyor. Bu kapsamda yetkli belgeli emlak işletmeleri olarak tapu bilgilerini girerek, taşınmaz maliklerinden takyidat görme ve işlem başvurusu yapma yetkisini talep edebiliyoruz. Sistemin kullanımı için web tapu emlak işletmesi girişinden “Yetki Talep Et” menüsü ile tapu bilgilerini girerek talepte bulunmamız yeterli oluyor. Bu yetki talebi sonrasında taşınmaz malikinin sistemde kayıtlı cep telefon numarasına onay mesajı düşüyor. Müşterinin web tapu sisteminden vereceği onay sonrasında emlak işletmesi bir ay süre ile taşınmazın takyidat bilgilerine ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Kullanımı git gide artan web tapu sistemiyle portal entegrasyonun önemine de değinen Altın Emlak Genel Müdürü “Bugün internet portallara birçok sahte ve takma isimler ile ilanlar verilmektedir. Halbuki bu kişilerin emlak işletmesi mi gerçekten mal sahibimi olduğu belli değildir. Mal sahibinin kendisi veya emlak işletmesi dışında portallara ilan girişi engellenmelidir. Bunun için de portallara ilan verirken bir malik ilan veriyor ise, bu kişinin gerçekten malik olduğu Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve portallar arasında entegrasyon ile sağlanmalıdır. Bu şekilde sahte, gerçek olmayan ilanlar yayından kalkmış olur, dolandırıcılıklar engellenebilir” şeklinde konuştu.

İlanlara dikkat etmek gerekiyor

Özellikle son aylarda ucuz kiralık ilanlar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını kaydeden Özelmacıklı “Kendilerine ait olmayan taşınmazları kendilerininmiş gibi gösterip internet sitelerine sahte ilanlar veren dolandırıcılar vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle kiralık daire ilanları başta olmak üzere, farklı birçok taşınmaz türünde sahibinden verilen ilanlarda ciddi riskler bulunuyor. Gerek başka ilanlardaki resimleri kopyalayarak, gerekse de orijinal resimleri gerçek sahiplerinden isteyerek piyasadan çok daha düşük fiyatlarla ilanlar giren dolandırıcılar her geçen gün artıyor. Hiçbir düzenlemeye ve kontrole tabi olmayan portallar üzerinden ise bu sahte ilanlar ise doğrudan yayına alınmaktadır. Arayan vatandaşlara ise taşınmazın taliplisinin çok olduğu, kaparo  gönderilmezse başkasına satılabileceği ya da kiraya verilebileceği yalanları ile paralar toplanmaktadır. Daha sonra da bu kişilere bir daha ulaşılamamaktadır” dedi.

 

Yatırımcılar yeniden gayrimenkule yöneliyor!